Idé- och lärdomshistoria: Grundkurs
Hur har människor sett på sig själva och sin omvärld genom historien? Vilka idéer och föreställningar om livet, döden, samhället, naturen och universum har utvecklats och hur påverkar de vårt sätt att tänka idag?
I idé- och lärdomshistoria får du lära dig om idéernas och vetenskapernas historia från antiken fram till idag. Du studerar olika epokers och samhällsgruppers världsbilder och lär dig vad som är kännetecknande för en viss tidsålder och kultur. Du får lära dig hur förhållandet till naturen har förändrats, varifrån de politiska begreppen om frihet och demokrati kommer, vilka åsikter som har funnits om skillnaden mellan män och kvinnor och om olika försök att skilja vetenskapen från religionen. Du kommer inom kursen även att diskutera idéspridningen, det vill säga hur teorier och synsätt förflyttat sig, mottagits och förvandlats i olika historiska kontexter.
Kursen är kronologiskt uppbyggd och i undervisningen varvas föreläsningar med seminarier där du får läsa och diskutera källtexter som haft särskild betydelse för den idéhistoriska utvecklingen. Under utbildningen tränas dina färdigheter i bland annat texttolkning, idéhistorisk analys och skriftlig framställning.
Idé- och lärdomshistoria kan läsas som fristående kurser från grundkurs till kandidatkurs (1-90 hp) och kan utgöra huvudområde i examen på grundnivå (t. ex. Filosofie kandidatexamen 180 hp).
Du hittar mer information om hur du utformar din examen här:
http://www.kultur.lu.se/utbildning/vagar-till-examen.
https://www.kultur.lu.se/kurs/ILHA10
Kommande starter
Förkunskaper
Lunds universitet
Lunds universitet har sin naturliga plats bland Europas främsta lärosäten. Som Skandinaviens största enhet för högre utbildning och forskning bedriver universitetet idag verksamhet inom ett brett spektrum av ämnen. På Lunds universitet arbetar cirka 6 800 personer – lärare, forskare, administrativ...