Internationell migration i socialt arbete
Hur ska vi möta utmaningarna och ta vara på de möjligheter som internationell migration innebär? Gå denna kurs och få en inblick i hur internationell migration ändrar förutsättningarna för att bedriva socialt arbete. Kursen har en stark praktisk förankring och bygger på ett samarbete mellan forskare och socionomer i Sverige och andra länder.
Kursens innehåll
Denna kurs ger dig ökad kunskap om hur internationell migration och socialt arbete hänger ihop historiskt och i nutid. På kursen får du diskutera och problematisera internationell migration utifrån ett relationellt perspektiv. Kursen ger dig en inblick i hur internationell migration ger upphov till sociala processer som sker över nationella gränser och utmanar etablerade kategorier, välfärdspraktiker och föreställningar kring tillhörighet och utanförskap. Kursen har en stark förankring i praktiskt socialt arbete.
På kursen får du:
- en historisk bakgrund till socialt arbete utifrån ett migrationsperspektiv
- diskutera centrala begrepp som fördrivning, transnationell migration och transnationellt socialt arbete
- fokusera på migration som problemlösande och problemskapande mekanism
- fokusera på socialt arbete med migranter i socialt utsatta situationer
- analysera praktiker i socialt arbete med migranter i utsatta situationer
- identifiera processer och situationer som förstärker/förflyttar eller/och utvidgar gränser för att ge skydd till dessa migranter
- migranters perspektiv på integrationsprocessen.
Kursen innehåller föreläsningar och obligatoriska reflektionsseminarier.
Kursen ingår som valfri fördjupningskurs på termin 7 för dig som studerar på socionomprogrammet. Du kan också läsa kursen som fristående kurs och använda den i en masterexamen i socialt arbete.
Efter kursen
Kursen ger dig verktygen så att du har möjlighet att problematisera hur sociala insatser, välfärdspolitik och restriktiv migrationspolitik påverkar migranters trygghet och hälsa. Målet är bland annat att du efter kursen ska bli bättre rustad för att förstå hur alla dessa processer ändrar förutsättningarna för socialt arbete.
Kommande starter
Förkunskaper
Lunds universitet
Lunds universitet har sin naturliga plats bland Europas främsta lärosäten. Som Skandinaviens största enhet för högre utbildning och forskning bedriver universitetet idag verksamhet inom ett brett spektrum av ämnen. På Lunds universitet arbetar cirka 6 800 personer – lärare, forskare, administrativ...