Sök utbildning 👉
Fristående kurser (grundnivå)

Juridik: Förvaltningsrätt med offentlighet och sekretess

Längd
15 hp
Utbildningstakt
Deltid
Nästa startdatum
Vår 2025 se detaljer
Sista ansökan
Sista ansökan: 2024-10-15
Utbildningsform
Distans
Längd
15 hp
Utbildningstakt
Deltid
Nästa startdatum
Vår 2025 se detaljer
Sista ansökan
Sista ansökan: 2024-10-15
Utbildningsform
Distans

Juridik: Förvaltningsrätt med offentlighet och sekretess

Arbetar du inom den offentliga sektorn, har du regelbundet kontakt med myndigheter eller är du intresserad av förvaltningsrätt? Denna grundkurs ger dig en fördjupad förståelse inom området offentlig rätt och förbereder dig för att effektivt navigera dig genom det förvaltningsrättsliga landskapet i Sverige. Kursen kräver inga juridiska förkunskaper.

Allmänt om kursen

Kursen riktar sig särskilt till dig som arbetar, eller utbildar dig för att arbeta, inom den offentliga sektorn eller ofta har kontakt med myndigheter. Kursen passar också dig som är nyfiken på den offentliga rätten och kräver inga juridiska förkunskaper.

Kursen omfattar 15 högskolepoäng. På vår- och höstterminer genomförs kursen på halvfart (50 % studietakt) och löper över en hel termin om 20 veckor. Om kursen ges under sommaren sommaren går den på helfart (100 % studietakt) och löper över 10 veckor.

Kursen genomförs på distans med professionellt förinspelade videoföreläsningar samt övningsuppgifter och prov som du får individuell feedback på. Har du frågor är du alltid välkommen att ringa eller skicka e-post till oss, så hjälper vi dig.

Kursens innehåll

I denna kurs fördjupar vi oss i den juridiska metoden med fokus på rättsteknik och studieteknik. Vi behandlar grundläggande principer inom förvaltningsrätt samt diskuterar ämnen som exempelvis offentlighet, sekretess och europarätt. Kursen inkluderar även studier inom politirätt, migrationsrätt, socialrätt, socialförsäkringsrätt, hälso- och sjukvårdslagstiftning, samt plan- och bygglagen. Vidare behandlas förvaltningsförfarandet, överklagande, kommunalrätt samt extraordinära rättsmedel. 

Kursens olika delar

Föreläsningar

För varje rättsområde finns ett antal videoföreläsningar som du får tillgång till via lärplattformen Blackboard. Du kan se videoföreläsningarna när det passar dig så att du som student själv kan planera dina studier.

Kurslitteratur och lagtext

Parallellt med föreläsningarna läser du kurslitteraturen med tillhörande lagtext. Vilken kurslitteratur som inför varje kurstillfälle utgör kursfordran framgår av litteraturlistan.

Självrättande test

För att löpande kunna testa dina kunskaper finns ett antal självrättande test med flervalsfrågor. Testerna kan göras flera gånger och syftet är att underlätta din egen inlärning. Testerna är inte en del av de examinerande momenten.

Övningsuppgifter

De frivilliga övningsuppgifterna knyter an till de olika rättsområdena. Uppgifterna rättas och kommenteras med individuell feedback. Syftet med övningsuppgifterna är att hjälpa dig vidareutveckla dina kunskaper. Övningsuppgifterna är inte en del av de examinerande momenten.

Obligatoriska prov

I kursen ingår fyra (4) obligatoriska skriftliga prov som omfattar totalt sex (6) högskolepoäng. Dessa görs på distans. Du får individuell feedback på dina svar från lärarna som arbetar på kursen. Du måste vara godkänd på samtliga prov för att få skriva kursens avslutande tentamen. Det spelar dock ingen roll om du blir godkänd på ordinarie prov eller ett omprov.

Tentamen

Den skriftliga examinationen motsvarar nio (9) högskolepoäng och är det avslutande momentet på kursen. Tentamen genomförs som en platsbunden salstentamen och kan som regel skrivas i Lund, Helsingborg eller Stockholm.

Uppdragsutbildning

Om du behöver kursen som kompetensutveckling för ditt arbete kan din arbetsgivare beställa den som uppdragsutbildning. När kursen ges som uppdragsutbildning ställs inte samma krav på behörighet och du är garanterad en plats på kursen. Vi har också möjlighet att anpassa kursstart och studietakt efter dina önskemål.

Mer information om uppdragsutbildning finns här.

Vi besvarar dina frågor!

Du kan när som helst under kursens gång ställa frågor till lärarna genom vårt diskussionsforum. Vår målsättning är att besvara alla frågor inom 24 timmar.

För ytterligare information om kursens innehåll och utformning kontakta lärarna på kursen på forv@jur.lu.se eller 046 - 222 11 26.

 

https://www.jur.lu.se/utbildning/fristaende-kurser/distanskurser/forvaltningsratt-med-offentlighet-och-sekretess-15-hp

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Vår 2025

  • Distans
  • Distans
  • Sista ansökan: 2024-10-15

Förkunskaper

Grundläggande behörighet + Samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2
Lunds universitet

Lunds universitet

Lunds universitet har sin naturliga plats bland Europas främsta lärosäten. Som Skandinaviens största enhet för högre utbildning och forskning bedriver universitetet idag verksamhet inom ett brett spektrum av ämnen. På Lunds universitet arbetar cirka 6 800 personer – lärare, forskare, administrativ...

Läs mer om Lunds universitet och visa alla utbildningar

Highlights