Konsthistoriens historier

Lunds universitet
Sammanfattning
Fristående kurser (avancerad nivå)
Lund
7.5 hp
Heltid
Klassrum
Startdatum: Höst 2024 - Lund

Konsthistoriens historier

Kursen utgör en introduktion till ett metahistoriskt perspektiv på konsthistoria med utgångspunkt i några olika men kompletterande historiografiska perspektiv.

Inledningsvis kommer de konsthistoriska narrationernas framväxt och struktur från mitten av 1800-talet till modern tid att studeras. I den delen av kursen problematiseras de dominerande modellerna för en allmän konsthistoria och dess underliggande förklaringsgrunder. Efter det förflyttas fokus dels till ämnets institutionalisering, dels till de för ämnet historiskt sett centrala teoretiska positionerna. Parallellt med studier av ämnets internationella och nationella framväxt kommer ett antal djuplodande granskningar av för ämnet centrala teoretiska verk att genomföras.

Syftet med kursen är att skapa distans till ämnets kanoniserade berättelser och ett självreflexivt förhållningssätt till ämnets föränderliga teoretiska positioner.

 

https://www.kultur.lu.se/kurs/KOVR10

Förkunskaper

90 högskolepoäng från grundnivå, varav 15 högskolepoäng skall bestå av ett fullgjort examensarbete i ämnet Konsthistoria och visuella studier eller motsvarande.

Lunds universitet

Lunds universitet

Lunds universitet har sin naturliga plats bland Europas främsta lärosäten. Som Skandinaviens största enhet för högre utbildning och forskning bedriver universitetet idag verksamhet inom ett brett spektrum av ämnen. På Lunds universitet arbetar cirka 6 800 personer – lärare, forskare, administrativ...


Läs mer om Lunds universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Lunds universitet


Recensioner

Det finns inga recensioner för Konsthistoriens historier

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön