Sök utbildning 👉
Fristående kurser (avancerad nivå)

Kritiska perspektiv på brott, straff och social kontroll

Längd
7.5 hp
Utbildningstakt
Heltid
Nästa startdatum
Höst 2024 se detaljer
Utbildningsform
Distans
Längd
7.5 hp
Utbildningstakt
Heltid
Nästa startdatum
Höst 2024 se detaljer
Utbildningsform
Distans

Kritiska perspektiv på brott, straff och social kontroll

Kursen mål är att utifrån rättssociologiska och kriminologiska perspektiv erbjuda fördjupad kunskap om brott, strafftillämpning, kriminalpolitik och social kontroll. Presentationer och diskussionerna utgår från en konstruktivistisk syn på brott, där utgångspunkten är att det som räknas som avvikande beteende och som brott inte är något av naturen givet. Under kursen ska studenten arbeta med en essä relevant för kursens innehåll. Studenten väljer själv ett essä-ämne. Studenterna tillgodogör sig kursinnehållet genom föreläsningar samt seminarium där studenten kommer presentera och kommentera varandras pågående arbeten.

Kursen består av en modul som berör tre teman.

Tema 1: Den sociala konstruktionen av brott och kontroll Det första temat syftar till att ge studenten kunskap om en socialkonstruktivistisk syn på brott, avvikelse och social kontroll.

Tema 2: Rådande straffrättsliga och kriminalpolitiska trender Det andra temat syftar till att fördjupa sig i rådande straffrättsliga och kriminalpolitiska trender.

Tema 3: Alternativa konflikthanteringsmekanismer och reparativ rättvisa Det tredje temat syftar till att se bortom de vanliga förhållningssätten till brott, straff och social kontroll och rådande straffrättsliga och kriminalpolitiska trender för att istället undersöka och diskutera alternativa konflikthanteringsmekanismer och reparativ rättvisa.

Viktig information om ansökningskoder

När du söker denna masterkurs finns två alternativ på antagning.se. Observera att dessa har olika anmälningskoder och att en är på distans och den andra är på campus (normal). När du söker är det är viktigt att du väljer det alternativ som är rätt för dig.

https://www.soclaw.lu.se/en/education/critical-perspectives-on-criminal-justice-and-social-control-rasn10

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Höst 2024

  • Distans
  • Distans

Förkunskaper

Kandidatexamen som inkluderar 90 hp i rättssociologi eller annat ämne som är relevant för utbildningen, till exempel sociologi, juridik, kriminologi, statsvetenskap, socialt arbete, eller motsvarande. Engelska 6/B.
Lunds universitet

Lunds universitet

Lunds universitet har sin naturliga plats bland Europas främsta lärosäten. Som Skandinaviens största enhet för högre utbildning och forskning bedriver universitetet idag verksamhet inom ett brett spektrum av ämnen. På Lunds universitet arbetar cirka 6 800 personer – lärare, forskare, administrativ...

Läs mer om Lunds universitet och visa alla utbildningar

Highlights