Mänskliga rättigheter: Introduktionskurs
Mänskliga rättigheter har blivit ett dominerande språk politiskt, rättsligt och moraliskt, såväl i Sverige som i resten av världen. Internationellt utvecklingsarbete ska ha mänskliga rättigheter som grund, stora företag skriver in dem i sina etiska riktlinjer och militära interventioner genomförs i deras namn. Mänskliga rättigheter är uppenbarligen ett fenomen att räkna med, men hur ska de förstås och vad kan de åstadkomma?
Allmänt om kursen
På introduktionskursen studerar du mänskliga rättigheter ur ett historiskt, filosofiskt och juridiskt perspektiv.
Vi tittar närmre på och diskuterar olika frågeställningar som:
Vad är mänskliga rättigheter?
Vi börjar med att analysera begreppet mänskliga rättigheter. Vad finns det för centrala idéer och värderingar i samhället? Vi studerar rättfärdigande, skyldighetsaspekter och vikten av kritiskt tänkande.
Var kommer mänskliga rättigheter ifrån?
De mänskliga rättigheternas betydelser har skiftat över tid och rum. För att öka vår förståelse om dagens rättighetsfrågor tittar vi närmre på det historiska perspektivet, revolutionerna, rasism, avkolonialiseringen och den moderna staten.
Vad är folkrätten?
Vi tittar på den moderna folkrättens framväxt och utveckling. Du får studera vad det finns för folkrättsliga instrument och system för reglering, implementering och ansvarsutkrävande.
Efter kursen
Du har nu fått grunderna i vad mänskliga rättigheter är och hur det används nationellt och internationellt.
Vill du fördjupa dig ytterligare i ämnet erbjuder vi en fortsättningskurs. Vi har även ett 3-årigt kandidatprogram i mänskliga rättigheter.
https://www.mrs.lu.se/kurs/MRSG11
Kommande starter
Förkunskaper
Lunds universitet
Lunds universitet har sin naturliga plats bland Europas främsta lärosäten. Som Skandinaviens största enhet för högre utbildning och forskning bedriver universitetet idag verksamhet inom ett brett spektrum av ämnen. På Lunds universitet arbetar cirka 6 800 personer – lärare, forskare, administrativ...