Sök utbildning 👉
Fristående kurser (grundnivå)

Miljövetenskap: Strategiskt miljö- och hållbarhetsarbete

Längd
15 hp
Utbildningstakt
Heltid
Nästa startdatum
Vår 2025 se detaljer
Sista ansökan
Sista ansökan: 2024-10-15
Utbildningsform
Klassrum
Längd
15 hp
Utbildningstakt
Heltid
Nästa startdatum
Vår 2025 se detaljer
Sista ansökan
Sista ansökan: 2024-10-15
Utbildningsform
Klassrum

Miljövetenskap: Strategiskt miljö- och hållbarhetsarbete

På denna kurs fördjupar du dig i hur det miljö- och hållbarhetsstrategiska arbetet fungerar, med fokus på centrala samhällssektorer, jordbruk, skogsbruk, energi, byggnation (hus, vägar) vatten- avlopp, grönstruktur/naturvård. Du kommer lära dig vem som är ansvarig för vad rent formellt, men också vad som ramlar mellan stolarna och varför. Kursen kommer också ge dig möjlighet att utveckla dina färdigheter i att både utvärdera och utveckla det miljö- och hållbarhetsstrategiska arbetet med hjälp av en kombination av olika metoder och data.

Kursens övergripande mål är att studenten skall tillägna sig kunskaper och färdigheter för att förstå och analysera hur det svenska strategiska miljö- och hållbarhetsarbetet är organiserat och implementeras, hur det kan utvecklas, samt hur detta arbete påverkar Sveriges möjlighet att uppnå uppsatta miljö- och hållbarhetsmål på nationell och internationell nivå.

Kursen behandlar organisation och verkställande av strategiskt miljö- och hållbarhetsarbete på lokal, regional, nationell och global nivå, samt hur de olika nivåerna hänger samman.

Kursen består av två delkurser, en teoretisk och en tillämpad. De teoretiska momenten fokuserar på inhämtande av vetenskaplig kunskap och praktisk erfarenhet om det strategiska miljö- och hållbarhetsarbetets centrala beståndsdelar; organisation, arbetssätt, data/analys, stategier och planer och innovation. De tillämpade momenten ger möjlighet att använda den teoretiska kunskapen på konkreta problem relaterade till strategiskt miljö- och hållbarhetsarbete.

Den tillämpade delkursen bedrivs i projektform. I detta projekt arbetar studenterna i grupper med att analysera möjligheter och utmaningar inom valfritt miljö- och hållbarhetsområde. I projektet ingår att föreslå utvecklingsmöjligheter inom ett eller flera av miljö- och hållbarhetsområdets centrala beståndsdelar. Genom detta arbetssätt tillägnar sig studenterna kunskap om hur de kan applicera olika vetenskapliga perspektiv (disciplinära/tvärvetenskapliga) i utvecklingen av det miljö- och hållbarhetsstrategiska arbetet.

https://www.cec.lu.se/sv/utbildning/kurser-och-program-i-miljovetenskap/kurser/strategiskt-miljo-och-hallbarhetsarbete-mven02

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Vår 2025

  • Klassrum
  • Lund
  • Sista ansökan: 2024-10-15

Förkunskaper

För tillträde till kursen krävs 60 hp miljövetenskapliga eller naturvetenskapliga studier inkluderande kunskaper motsvarande MVEA10 Miljövetenskaplig grundkurs, 15hp samt minst 7.5 hp Miljörätt (exempelvis MVEC18 Miljörätt för miljövetare, 15 hp).
Lunds universitet

Lunds universitet

Lunds universitet har sin naturliga plats bland Europas främsta lärosäten. Som Skandinaviens största enhet för högre utbildning och forskning bedriver universitetet idag verksamhet inom ett brett spektrum av ämnen. På Lunds universitet arbetar cirka 6 800 personer – lärare, forskare, administrativ...

Läs mer om Lunds universitet och visa alla utbildningar

Highlights