Sök utbildning 👉
Fristående kurser (grundnivå)

Öst- och centraleuropakunskap: Balkan - kulturhistoria, politik och samhälle

Längd
15 hp
Utbildningstakt
Deltid
Nästa startdatum
Höst 2024 se detaljer
Utbildningsform
Distans
Längd
15 hp
Utbildningstakt
Deltid
Nästa startdatum
Höst 2024 se detaljer
Utbildningsform
Distans

Öst- och centraleuropakunskap: Balkan - kulturhistoria, politik och samhälle

Som studerande på denna kurs får du en möjlighet att göra en resa genom Balkanregionens rika och mångsidiga historia och utforska dess betydelsefulla relationer med såväl det Osmanska riket i öst som det Habsburgska riket i väst.

Om ämnet Öst- och centraleuropakunskap

Ämnet Öst- och central­europakunskap täcker både EU:s nya medlemsstater som Polen, Tjeckien, Slovakien och Ungern och postsovjetiska stater som Ryssland, Ukraina, Belarus samt sydosteuropeiska stater som Serbien, Bosnien-Hercegovina, Kroatien och Makedonien. Vi sätter in dessa länders utveckling och aktuella situation i ett djuphistoriskt europeiskt perspektiv. Vi tar upp såväl den nutida politiska situationen i området som dess idéhistoriska utveckling samt kulturella uttryck som exempelvis det judiska kulturarvet och rysk och balkansk filmkonst.

Ämnet ger fördjupade insikter om problem som identitet, etnicitet, myter, symboler och kulturöverföring. I undervisningen används teoretiska och metodologiska perspektiv som borgar för en kritisk hållning till stereotypa föreställningar om Öst och Väst.

Kursens mål och innehåll

I den här kursen studerar vi Balkans kulturella mångfald och följer hur områdets olika nationella identiteter har vuxit fram. Dessutom fördjupar vi oss i frågan om vilken relation Balkan har till det övriga Europa och vilken som är regionens rättmätiga plats i framtidens Europa.

Kursen ger perspektiv på Sydosteuropa Balkan såsom en särskild region i Europas utkant, och problematiserar begreppet Balkan och dess relation med Europa. Kursen ger även en översikt över Sydosteuropas historiska utveckling från tidig medeltid till våra dagar med tyngdpunkt på identitet, kultur, och religion. Den behandlar även arvet från imperierna, särskilt det osmanska, och dess betydelse för regionens utveckling under nationalstatsbyggandet under 1800- och 1900-talen samt relationen mellan nationalism och kommunism efter det andra världskriget. Under kursens gång jämförs de olika strategier som tillämpats av Balkanländerna för att tackla interetniska relationer och i korthet diskuteras även det internationella samfundets roll i regionen idag.

Hur går jag vidare efter kursens slut?

Vår kurs om Balkan är en av totalt fyra kurser som ingår i ämnet Öst- och centraleuropakunskaps grund- och fortsättningsnivå. I utbildningen ingår också litteraturhistoriska kurser som ges under ämnet ryska. Efter du är klar med alla kurser på grund och fortsättningsnivå kan du läsa vår kandidatkurs och så småningom ta ut en kandidatexamen med Öst- och centraleuropakunskap som huvudområde.

Du kan läsa mer om att studera hos oss här: https://www.sol.lu.se/ioc/om-att-studera-ost-och-centraleuropakunskap

Om du har frågor får du gärna kontakta vår studievägledare.

https://www.sol.lu.se/kurs/%C3%96CKB12/

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Höst 2024

  • Distans
  • Distans

Förkunskaper

Grundläggande behörighet + Historia 1b eller 1a1+1a2, Samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2.
Lunds universitet

Lunds universitet

Lunds universitet har sin naturliga plats bland Europas främsta lärosäten. Som Skandinaviens största enhet för högre utbildning och forskning bedriver universitetet idag verksamhet inom ett brett spektrum av ämnen. På Lunds universitet arbetar cirka 6 800 personer – lärare, forskare, administrativ...

Läs mer om Lunds universitet och visa alla utbildningar

Highlights