Politik, kultur och identitet i Ryssland, Ukraina och andra postsovjetiska stater

Lunds universitet
Sammanfattning
Fristående kurser (grundnivå)
Lund
15 hp
Deltid
Klassrum
Startdatum: Vår 2025 - Lund
Sista ansökan: 2024-10-15

Politik, kultur och identitet i Ryssland, Ukraina och andra postsovjetiska stater

I den här kursen får du lära dig om utvecklingen i Ryssland, Ukraina och andra postsovjetiska stater efter Sovjetunionens upplösning 1991 med tonvikt på politik, identitet och kultur.

Kursens innehåll

Efter en kort historisk introduktion som utgår från 1900-talets ryska och sovjetiska historia ger kursen en översikt över den postsovjetiska politiska utvecklingen med inblickar i centrala tematiska fält som nationsbyggen, minnespolitik, migration (med fokus på centralasiatisk migration till Ryssland och ukrainsk dito till Italien och Polen), säkerhetspolitik (delvis med fokus på Kaukasus) och identitetsskapande.

Under den avslutande delkursen visas och analyseras främst rysk och ukrainsk postsovjetisk film (6-9 filmer) som uttryck för kultur och identitet. Exempel på teman som filmerna aktualiserar är: 1900-talets traumatiska erfarenheter; narrativitet och identitet; religion, myt och minnespolitik.

Övrig information

Ämnet Öst- och centraleuropakunskap går att läsa på både grundnivå (kandidatexamen) och på avancerad nivå (masterexamen). Du kan läsa mer om vår utbildning här: https://www.sol.lu.se/ioc/om-att-studera-ost-och-centraleuropakunskap/

https://www.sol.lu.se/kurs/OCKB14

Förkunskaper

Grundläggande behörighet

Lunds universitet

Lunds universitet

Lunds universitet har sin naturliga plats bland Europas främsta lärosäten. Som Skandinaviens största enhet för högre utbildning och forskning bedriver universitetet idag verksamhet inom ett brett spektrum av ämnen. På Lunds universitet arbetar cirka 6 800 personer – lärare, forskare, administrativ...


Läs mer om Lunds universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Lunds universitet


Recensioner

Det finns inga recensioner för Politik, kultur och identitet i Ryssland, Ukraina och andra postsovjetiska stater

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön