Psykologi: Vetenskap om psykedelika

Lunds universitet
Sammanfattning
Fristående kurser (avancerad nivå)
Distans
5 hp
Deltid
Distans
Startdatum: Höst 2024 - Distans

Psykologi: Vetenskap om psykedelika

Intresset för psykedeliska preparat som Psilocybin, LSD och MDMA har ökat kraftigt under de senaste åren, då studier pekar mot potentiella medicinska och personlighetsutvecklande förtjänster. Forskningsresultat visar att psykedeliskt assisterad terapi ger stora förbättringar på terapi-resistenta patienter med ångest, depression och posttraumatiska stressyndrom såväl som på livskvalitet. Kursen Vetenskap om psykedelika ger en kritisk introduktion till vetenskapen om psykedelika.

Kursens innehåll

Kursen ger en akademisk allmänbildande introduktion till vetenskapen om psykedelika. Speciellt behandlas neurovetenskapen bakom olika psykedeliska substansers påverkan på medvetande, upplevelser, neurotransmittorer och hjärnaktivitet (fMRI och EEG). Kursen tar även upp tillvägagångssätt kring psykedelisk assisterad terapi och dess utfall, såväl som samhälleliga och etiska aspekter av användning. Du som arbetar inom folkhälsa, i vården, med socialt arbete eller polisiär verksamhet, har potentiellt intresse av att utbilda dig kring psykedelika i takt med att kännedomen och användningen i samhället ökar.

Under kursen får du insikt i:

  • Vetenskapen om psykedelika

  • Hur psykedelika påverkar medvetandetillstånd, känslor, kognition och beteende

  • Psykedelikas förmåga att påverka terapeutiskt utfall

  • Neurovetenskapen bakom psykedeliska substanser

  • Tillvägagångssätt kring psykedelisk assisterad terapi och utfall

  • Risker, möjligheter och påverkan av psykedeliska substanser

  • Etiska aspekter kring användning av psykedelika

  • Forskningsresultat och skildringar av psykedelisk användning och terapi.

Upplägg

Undervisning ges online på halvfart i form av föreläsningar och seminarier. Observera att undervisningsspråket är engelska.

Efter kursen

Efter genomgången kurs kommer du att ha kunskaper om forskningen kring psykedelika och hur det påverkar medvetandetillstånd, känslor, kognition och beteende. Kursen ger dig också kunskap om tillvägagångssätt kring psykedelisk assisterad terapi och utfall, dess risker, möjligheter och relaterade etiska aspekter.

https://www.psy.lu.se/utbildning/dig-som-vill-studera-psykologi/att-studera-fristaende-kurser

Förkunskaper

För tillträde till kursen krävs att studenten har minst 150 högskolepoäng vari ingår ett examensarbete för en kandidatexamen i psykologi eller motsvarande, eller är antagen till ett Psykologprogram och har avklarat 150 högskolepoäng inom programmet. Muntlig och skriftlig språkfärdighet i engelska motsvarande Engelska 6/B från svenskt gymnasium är ett krav. Ekvivalering genomförs i enlighet med nationella riktlinjer.

Lunds universitet

Lunds universitet

Lunds universitet har sin naturliga plats bland Europas främsta lärosäten. Som Skandinaviens största enhet för högre utbildning och forskning bedriver universitetet idag verksamhet inom ett brett spektrum av ämnen. På Lunds universitet arbetar cirka 6 800 personer – lärare, forskare, administrativ...


Läs mer om Lunds universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Lunds universitetRecensioner

Det finns inga recensioner för Psykologi: Vetenskap om psykedelika

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön