Röntgensjuksköterskeprogrammet

Lunds universitet
Sammanfattning
Program (grundnivå)
Lund
180 hp
Heltid
Klassrum
Startdatum: Höst 2024 - Lund

Röntgensjuksköterskeprogrammet

Är du intresserad av att arbeta med modern medicinsk teknik i nära kontakt med människor? Då kan röntgensjuksköterska vara ett yrke för dig!

Röntgensjuksköterskeprogrammet erbjuder en akademisk och professionell utbildning som leder till en kandidatexamen inom Radiografi och en legitimation som röntgensjuksköterska.

Som röntgensjuksköterska arbetar du med modern teknik i nära kontakt med människor. Att vara röntgensjuksköterska innebär att du med bildgivande tekniker detaljerat framställer kroppen som ligger till grund för en säker diagnos och behandling. Du arbetar självständigt, eller tillsammans med andra, med att planera, utföra och utvärdera de undersökningar och behandlingar som genomförs, avseende omvårdnad, bildkvalitet, stråldos, strålningssäkerhet och patientsäkerhet.

Som röntgensjuksköterska möter du människor i livets olika skeenden och med olika behov. Mötet med patienten är oftast kort och under detta möte ska du på ett professionellt sätt utföra undersökningen eller behandlingen, samtidigt som du ska värna om patientens trygghet.

I röntgensjuksköterskeprogrammet varvas teori med färdighets och- simuleringsövningar och verksamhetsförlagd utbildning. Som student du möjlighet att utveckla dina internationella erfarenheter och interkulturell kompetens genom både aktiviteter på hemmaplan eller genom att förlägga delar av din utbildning utomlands. Röntgensjuksköterskeprogrammet är förlagt på Forum Medicum, som är en central mötesplats för samtliga vårdrelaterade utbildningar vid Lunds universitet.

Mer om programmet:

Radiografi utgör huvudområdet i röntgensjuksköterskans profession och är ett tvärvetenskapligt område, där kunskaper och färdigheter i omvårdnad, strålningsfysik, bild- och funktionsmedicin samt medicin integreras.

Mer kursspecifik och allmän information om programmet finns i lärplattformen Canvas, se programsidan på Canvas

Verksamhetsförlagd utbildning (VFU)

Den verksamhetsförlagda utbildningen (VFU) sker inom Region Skåne. VFU schemaläggs måndag till söndag, dag, kväll och natt om minst 32 timmar/vecka.

Vidare information om VFU, se Verksamhetsförlagd utbildning (Canvas)

Förkunskaper

Grundläggande behörighet + Matematik 2a eller 2b eller 2c, Naturkunskap 2, Samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2

Examen & Intyg

Kandidatexamen

Lunds universitet

Lunds universitet

Lunds universitet har sin naturliga plats bland Europas främsta lärosäten. Som Skandinaviens största enhet för högre utbildning och forskning bedriver universitetet idag verksamhet inom ett brett spektrum av ämnen. På Lunds universitet arbetar cirka 6 800 personer – lärare, forskare, administrativ...


Läs mer om Lunds universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Lunds universitet


Recensioner

Det finns inga recensioner för Röntgensjuksköterskeprogrammet

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön