Sök utbildning 👉
Fristående kurser (grundnivå)

Socialantropologi: Fortsättningskurs

Längd
30 hp
Utbildningstakt
Heltid
Nästa startdatum
Vår 2025 se detaljer
Utbildningsform
Klassrum
Längd
30 hp
Utbildningstakt
Heltid
Nästa startdatum
Vår 2025 se detaljer
Utbildningsform
Klassrum

Socialantropologi: Fortsättningskurs

Kursen fördjupar dina kunskaper inom klassiska antropologiska teman.

SANA25, Socialantropologi: Fortsättningskurs. Ges hösttermin och vårtermin. (När du läst en grundkurs på 30 hp i ämnet är du behörig till fortsättningskurs.) Ges som fristående kurs och som obligatorisk kurs termin två inom kandidatprogrammet i socialantropologi. 

Kursen består av följande delkurser:

  • Delkurs 1: Samhällsvetenskaplig och socialantropologisk teori
  • Delkurs 2: Genus och sexualitet
  • Delkurs 3: Visuell antropologi
  • Delkurs 4: Materialitet, samhälle och konsumtion

Delkurserna kan vissa terminer ges i en annan ordning.

Delkurs 1: Samhällsvetenskaplig och socialantropologisk teori

Terminen börjar med en delkurs som behandlar socialantropologins uppkomst, teoretiska utveckling och institutionalisering, mot bakgrund av utvecklingen inom samhällsvetenskap i stort.

Delkurs 2: Genus och sexualitet

Därefter följer en delkurs om genus och sexualitet som ger en historisk överblick över antropologiska perspektiv på könsskillnader, könshierarkier, genusöverskridande identiteter och sexualitet. Detta relateras till den generella teoretiska utvecklingen inom feminism, psykoanalys, poststrukturalism och queerteori.

Kursen tar också upp hur konstruktioner av genus och sexualitet spelas ut politiskt i kolonialism, nationalism och moraliskt reglerande lagstiftning.

Delkurs 3: Visuell antropologi

En tredje delkurs i visuell antropologi utforskar etnografisk film och fotografi som metodologiska verktyg och verklighetsrepresentationer. Utöver en historisk översikt av visuell antropologi ger delkursen grundläggande kunskaper i bildkomposition och bildspråk samt analys av bildmediets dramaturgi.

Kursen arbetar med fotodagböcker, filmade intervjuer och visuella miljö- och situationsbeskrivningar och ger genom ett projektarbete färdigheter i att kombinera text och bild i pedagogiska presentationer.

Delkurs 4: Materialism och konsumtion

En fjärde delkurs om materialitet och konsumtion behandlar den sociala relationen mellan människa, samhälle, materiell kultur och konsumtion. I kursen analyseras och problematiseras framställningar, klassificeringar, konsumtion och agens i materiell kultur, både i ett historiskt och samtida perspektiv. Hur manifesteras materiell kultur och konsumtion i människors liv och samhällets strukturer?

I kursen ingår att göra egna analyser av materialitet i olika kontexter, som museer, konsumtionsbeteende, eller de offentliga miljöernas materialitet.

Metod och examination

Genomgående diskuteras ämnets metodologiska inriktning på deltagande observation och långvarigt etnografiskt fältarbete. I ett antal övningar får du också prova på att samla in och presentera eget empiriskt material. Undervisningen utgörs av föreläsningar, seminarier, grupparbeten och övningar.

Examinering kan innefatta obligatoriska seminarier men utgörs i huvudsak av hemtentor, vilket ger dig bättre träning i skriftlig redovisning, analys och diskussion än vanliga skriftliga prov. Inom visuell antropologi gör studenterna själva en kortare etnografisk film eller fotoutställning.

Mer om utbildningen

Kurslitteratur och kursplaner finns på Sociologiska institutionens webbplats: https://www.soc.lu.se/litteratur-kursplaner

Läs mer om fristående fortsättningskurser: https://www.soc.lu.se/utbildning/fristaende-kurser/fortsattningskurser-pa-grundniva

Var ges utbildningen?

Välkommen till Sociologiska institutionen! Se institutionens webbplats för information om den plats där denna kurs ges: https://www.soc.lu.se

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Vår 2025

  • Klassrum
  • Lund

Förkunskaper

Grundläggande samt fullgjorda kursfordringar på SANA14 Socialantropologi: Grundkurs, 30 högskolepoäng eller motsvarande
Lunds universitet

Lunds universitet

Lunds universitet har sin naturliga plats bland Europas främsta lärosäten. Som Skandinaviens största enhet för högre utbildning och forskning bedriver universitetet idag verksamhet inom ett brett spektrum av ämnen. På Lunds universitet arbetar cirka 6 800 personer – lärare, forskare, administrativ...

Läs mer om Lunds universitet och visa alla utbildningar

Highlights