Sök utbildning 👉
Fristående kurser (avancerad nivå)

Socialt arbete: Civilsamhälle, socialt arbete och välfärd

Längd
15 hp
Utbildningstakt
Heltid
Nästa startdatum
Vår 2025 se detaljer
Utbildningsform
Klassrum
Längd
15 hp
Utbildningstakt
Heltid
Nästa startdatum
Vår 2025 se detaljer
Utbildningsform
Klassrum

Socialt arbete: Civilsamhälle, socialt arbete och välfärd

Vad motiverar människor att engagera sig i frivilligt socialt arbete? Och hur organiseras detta i det civila samhället? Var ska vi dra gränserna mellan offentliga aktörer, marknaden och det civila samhällets organisationer? Denna kurs ger dig ökad kunskap om det sociala arbetets roller och funktioner inom det civila samhället och samspelet med övriga aktörer i välfärdssamhället.

Kursens innehåll

Denna kurs fokuserar på idéburna, ej vinstdrivande organisationers, roller och funktioner i samhället. Det civila samhället organiserar idag olika välfärdstjänster, utvecklar gemenskaper och har ofta en samhällskritisk röst som vill skapa förändring och innovation i våra samhällen.

På kursen får du utifrån samhällsvetenskapliga teorier, empiri och begrepp analysera och problematisera det civila samhället, dess organisationer och det sociala arbetets roll i den kontexten. Du får också fördjupad kunskap om motiv och erfarenheter kopplat till socialt arbete inom det civila samhället, samt om hur gränser dras mellan offentliga aktörer, marknadsaktörer och det civila samhällets organisationer.

På kursen får du kunskap om:

socialpolitiska diskurser - från lokal till internationell nivå

teorier och nyckelbegrepp om civilsamhället på mikro-, meso- och makronivå

det sociala arbetets former och uttryck inom civilsamhället

röst- och påverkansarbete, service och gemenskaper baserade på identitet och sociala rörelser

Non Governmental Organizations NGOs, idag stora och månghövdade aktörer, inte minst inom bistånds-, utvecklings- och miljöarbete

marknadisering och professionalisering i det civila samhället.

Kursen innehåller föreläsningar och seminarier, bland annat med aktörer från civilsamhället, men även studiebesök hos lokala idéburna aktörer inom välfärdsområdet.

Kursen ges på engelska och ingår som valfri fördjupningskurs på termin 7 för dig som studerar på socionomprogrammet. Du kan också läsa kursen som fristående kurs och använda den i en masterexamen i socialt arbete.

Efter kursen

Kursen ger dig möjlighet till fördjupad kunskap om det sociala arbetets roll i det civila samhället. Med kunskapen ska du kunna förstå organisationer och aktörers olika roller och funktioner i det civila samhället på lokal, nationell och global nivå. Genom att gå kursen får du också verktygen till att reflektera, förstå och värdera olika typer av sociala insatser som civilsamhället gör för utsatta grupper.

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Vår 2025

  • Klassrum
  • Lund

Förkunskaper

För tillträde till kursen krävs kandidatexamen i socialt arbete eller annat samhällsvetenskapligt huvudområde.
Lunds universitet

Lunds universitet

Lunds universitet har sin naturliga plats bland Europas främsta lärosäten. Som Skandinaviens största enhet för högre utbildning och forskning bedriver universitetet idag verksamhet inom ett brett spektrum av ämnen. På Lunds universitet arbetar cirka 6 800 personer – lärare, forskare, administrativ...

Läs mer om Lunds universitet och visa alla utbildningar

Highlights