Socialt arbete under katastroftider
Samhällskatastrofer - krig, pandemier, klimat- och miljökatastrofer - drabbar ofta de mest utsatta värst, det ser vi i pågående krig och samhällskonflikter och i natur- och miljökatastrofer. Socialhögskolan har därför tagit fram en kurs som fokuserar på samhällskatastrofers sociala konsekvenser och hur vi kan förbereda oss bättre inför framtida katastrofer.
Kursens innehåll
Denna kurs behandlar samhällskatastrofer - krig, pandemier, klimat- och miljökatastrofer - historiskt och i nutid utifrån det sociala arbetets perspektiv. Hur människor reagerar och varför, hur katastrofer inverkar på det professionella arbetet och vilka solidaritetsformer uppstår under svåra samhällskriser. I samarbete med verksamma socionomer diskuterar vi lokala, nationella och internationella erfarenheter samt samhällsberedskap med fokus på socialt arbete.
På kursen får du:
- en historisk bakgrund kring samhällskatastrofers betydelse för socialt arbete.
- ta del ideologiska och materiella förutsättningar för att bedriva socialt arbete under samhällskatastrofer.
- kunskap om organiserade strategier inom det sociala fältet för att hantera samhällskatastrofer.
- identifiera hinder och möjligheter för att bedriva socialt arbete under tider av samhällskatastrofer.
- diskutera hur framtidens sociala arbete kan möta samhällskatastrofer.
Kursen vilar på såväl teoretisk som erfarenhetsbaserad kunskap. Undervisningen sker i form av föreläsningar och seminarier som utformats i samarbete mellan forskare i socialt arbete och yrkesverksamma socionomer.
Du läser kursen online och examineras genom tre skriftliga individuella inlämningsuppgifter.
Kommande starter
Förkunskaper
Lunds universitet
Lunds universitet har sin naturliga plats bland Europas främsta lärosäten. Som Skandinaviens största enhet för högre utbildning och forskning bedriver universitetet idag verksamhet inom ett brett spektrum av ämnen. På Lunds universitet arbetar cirka 6 800 personer – lärare, forskare, administrativ...