Sociologi: Organisation och samhälle - Arbetsliv i förändring

Lunds universitet
Sammanfattning
Grundnivå (Högskole- och Kandidatexamen)
Distans
15 hp
Deltid
Distans
Startdatum: Höst 2024 - Distans

Sociologi: Organisation och samhälle - Arbetsliv i förändring

PSO03, Kurspaket: Sociologi: Organisation och samhälle - Arbetsliv i förändring. Ges hösttermin. Distanskurs. Halvfart. 15hp.

Detta kurspaket räknas som en "temakurs" och innehåller kurserna:

  • SOCB53, Sociologi: Organisation och samhälle, 5 hp. Du introduceras till både klassiska och moderna perspektiv inom organisationssociologi och blir bekant med samtida sociologiskt perspektiv på fenomenet organisation. Utifrån begreppet det sociala landskapet beskrivs organisation och social organisering som avgörande för all mänsklig interaktion och som grundläggande i det moderna samhället.

    Kursen SOCB53 går även att söka som fristående kurs. Läs mer på www.lu.se.
     
  • SOCB54, Sociologi: Arbete, marknad, välfärd, den svenska modellen då och nu, 5 hp. Du får förståelse för de samhällsförändringar som skett under de senaste decennierna med utgångspunkt i den flexibla kapitalismen och arbetslivets marknadsorientering, med särskilt fokus på hur förändringarna präglat organiseringen av arbetslivet och välfärden i Sverige. Mer om kursens innehåll i kursplanen.
     
  • SOCB55, Sociologi: Det trygga arbetslivet: illusion eller möjlighet?, 5 hp. Första delen av kursen fokuserar särskilt på tillfälliga och flexibla anställningsformer som möjliggjorts genom framväxten av bemanningsföretag, plattformsekonomi och gig-arbete. Sedan får du fördjupa dina kunskaper om hur ojämlika förutsättningar och resurser definierar och påverkar olika grupper i arbetslivet, med särskilt fokus på låglönesektorer, prekaritet och migration i dagens Sverige. Mer om kursens innehåll i kursplanen.

Kurspaketet ges på distans. All undervisning, inlämning och kommunikation äger rum på lärplattform. Du behöver ha tillgång till dator med nätuppkoppling. Utgångspunkten för undervisningen är examinationsuppgifternas instruktioner samt individuell skriftlig återkoppling på inlämningsuppgifterna. Du har möjlighet till stöd genom fråge-och diskussionsforum.

Temakurser - för dig som vill fördjupa dig inom ett visst område. Kurserna ställer ofta inga krav på förkunskaper på högskolenivå, men ger oftast inte behörighet till högre nivåer. Om du vill ta en kandidatexamen i sociologi behöver du en grundkurs, en fortsättningskurs och en kandidatkurs. Temakurserna kan ingå i en examen tillsammans med en grundkurs, fortsättningskurs och kandidatkurs i sociologi.

Behörighet

Grundläggande behörighet samt Samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2.

Vid frågor angående behörighet kontakta våra studievägledare: studievagledare@soc.lu.se

Omställningsstudiestödet - nytt studiestöd för vuxna i arbetslivet

Läs mer om omställningsstudiestöd på Lunds universitets sida om kompetensutveckling och vidareutbildning genom hela livet: lu.se/studera/kompetensutveckling-och-vidareutbildning-genom-hela-livet

Mer om utbildningen

Kurslitteratur och kursplaner (för kurser SOCB53, SOCB54 och SOCB55) finns på Sociologiska institutionens webbplats.

Mer om fristående kurser på Sociologiska institutionens webb.

 

Förkunskaper

Grundläggande behörighet + Samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2

Lunds universitet

Lunds universitet

Lunds universitet har sin naturliga plats bland Europas främsta lärosäten. Som Skandinaviens största enhet för högre utbildning och forskning bedriver universitetet idag verksamhet inom ett brett spektrum av ämnen. På Lunds universitet arbetar cirka 6 800 personer – lärare, forskare, administrativ...


Läs mer om Lunds universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Lunds universitetRecensioner

Det finns inga recensioner för Sociologi: Organisation och samhälle - Arbetsliv i förändring

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön