Sök utbildning 👉
Fristående kurser (grundnivå)

Svenska med språkvetenskaplig inriktning: Fortsättningskurs

Längd
30 hp
Utbildningstakt
Heltid
Nästa startdatum
Vår 2025 se detaljer
Utbildningsform
Klassrum
Längd
30 hp
Utbildningstakt
Heltid
Nästa startdatum
Vår 2025 se detaljer
Utbildningsform
Klassrum

Svenska med språkvetenskaplig inriktning: Fortsättningskurs

Fördjupa dina akademiska kunskaper i svenska språket. Kursen passar dig som exempelvis bygger ihop en kandidatexamen i svenska eller vill söka till kompletterande pedagogisk utbildning (KPU) i svenska. Kursen samläses också med andra terminen på Språkkonsultprogrammet.

Vad innehåller kursen?

I fortsättningskursen i svenska med språkvetenskaplig inriktning för du fördjupa och bredda de kunskaper som du lärde dig på grundkursen.

I delkursen Texter, genrer och diskurser tränar du dig på att förstå hur text- och diskursanalys kan användas för att arbeta med texter och kommunikation i samhället. Du får lära dig hur textens form, funktion och begriplighet hänger ihop, och du får öva på att praktiskt analysera autentiska texter utifrån exempelvis kritisk diskursanalys och visuell textanalys.

I delkursen Skriva i informerande genrer fördjupar du dina kunskaper från Skriva, övertyga, mottagaranpassa på grundkursen, och får lära dig om såväl sakprosaskrivande i informerande genrer för tryckta och digitala medier, som funktionell webb- och trycksaksdesign. Du får även öva på att använda respons i din egen skrivprocess.

I delkursen Grammatisk beskrivning och analys fördjupar du dina kunskaper från Svensk grammatik på grundkursen. Fokus ligger på studiet av svenska språkets struktur, och du får öva på att använda grammatiska verk, t.ex. Svenska Akademiens grammatik. Du får också en introduktion till svensk fonologi och fonetik.

I delkursen Svensk språkhistoria får du lära dig om svenska språkets utveckling från runtid till ca år 1900. Du får studera utvecklingen på olika nivåer och i ett urval av texter från olika tidspunkter och genrer. Du får också lära dig om de språkförändringsmekanismer och samhälleliga förändringar som kan ligga bakom språkförändringarna som du studerar på kursen.

Kursens sista delkurs är en uppsatsdelkurs där du får möjlighet att fördjupa dig i en språkvetenskaplig problemställning inom ett eget intresseområde. Med stöd av en handledare genomför du en språkvetenskaplig undersökning som du presenterar i en mindre, vetenskaplig uppsats.

Vem vänder sig kursen till?

Kursen vänder sig till dig som har läst vår grundkurs i svenska med språklig inriktning, eller motsvarande. 

Kursens placering i din studiegång

Kursen kan läsas som fristående kurs. Kursen ingår också som termin 2 i Språkkonsultprogrammet.

Studieämnet Svenska kan läsas som fristående kurser från grundkurs till kandidatkurs (1-90 hp) och kan utgöra huvudområde i examen på grundnivå (t.ex. Filosofie kandidatexamen 180 hp). Utbildning i svenska/nordiska språk finns även på avancerad nivå inom Masterprogrammet i Språk och språkvetenskap.

https://www.sol.lu.se/kurs/SVEA42

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Vår 2025

  • Klassrum
  • Lund

Förkunskaper

För tillträde till kursen krävs SVEA41 (Svenska med språkvetenskaplig inriktning - grundkurs) eller motsvarande kunskaper.
Lunds universitet

Lunds universitet

Lunds universitet har sin naturliga plats bland Europas främsta lärosäten. Som Skandinaviens största enhet för högre utbildning och forskning bedriver universitetet idag verksamhet inom ett brett spektrum av ämnen. På Lunds universitet arbetar cirka 6 800 personer – lärare, forskare, administrativ...

Läs mer om Lunds universitet och visa alla utbildningar

Highlights