Svenska: Politiskt språk, påverkan och manipulation

Lunds universitet
Sammanfattning
Fristående kurser (grundnivå)
Lund
7.5 hp
Deltid
Klassrum
Startdatum: Vår 2025 - Lund
Sista ansökan: 2024-10-15

Svenska: Politiskt språk, påverkan och manipulation

I dag sker politisk kommunikation och debatt ofta i sociala medier med begränsat utrymme eller i tv-sända debatter med tidsbegränsade inlägg. Det leder till att politiska aktörer och partier gör sina inlägg slagkraftiga och komprimerade. Mycket tas för givet och underförstås och visuella resurser såsom bilder och filmklipp används ofta som komplement till orden för att förmedla känslomässigt laddade betydelser. På den här kursen får du lära dig om hur språket kan användas för att manipulera och påverka, särskilt ur ett politiskt perspektiv.

Vad innehåller kursen?

I kursen får du studera språkets betydelse i politisk kommunikation och debatt. Kursen utgår ifrån ett språkvetenskapligt perspektiv på politisk kommunikation men hämtar också inspiration från retorik, filosofi och psykologi. Du får utifrån konkreta exempel från svensk politisk debatt analysera bland annat hur information underförstås med hjälp av ordval och grammatik, hur metaforer kan förmedla värderingar och attityder och vilken funktion delningar av citat, bilder och filmklipp har i sociala medier.

Den som inte upptäcker när något underförstås kan blir sårbar för manipulation och påverkan. Ett särskilt fokus i kursen ligger därför på hur läsaren eller lyssnaren kan rusta sig genom att träna sig i att upptäcka när och hur information underförstås.

Kursens placering i din studiegång

Studieämnet Svenska kan du läsa som fristående kurser från grundkurs till kandidatkurs (1-90 hp), och det kan utgöra huvudområde i examen på grundnivå (t.ex. Filosofie kandidatexamen 180 hp). Utbildning i svenska/nordiska språk finns även på avancerad nivå inom Masterprogrammet i Språk och språkvetenskap.

https://www.sol.lu.se/kurs/SVEA50

Förkunskaper

Grundläggande behörighet

Lunds universitet

Lunds universitet

Lunds universitet har sin naturliga plats bland Europas främsta lärosäten. Som Skandinaviens största enhet för högre utbildning och forskning bedriver universitetet idag verksamhet inom ett brett spektrum av ämnen. På Lunds universitet arbetar cirka 6 800 personer – lärare, forskare, administrativ...


Läs mer om Lunds universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Lunds universitet


Recensioner

Det finns inga recensioner för Svenska: Politiskt språk, påverkan och manipulation

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön