Trafikflygare i kommersiell luftfart med MPL-certifikat

Lunds universitet
Sammanfattning
Program (grundnivå)
Klippan
150 hp
Heltid
Klassrum
Startdatum: Vår 2025 - Klippan
Sista ansökan: 2024-08-19

Trafikflygare i kommersiell luftfart med MPL-certifikat

Har du högt flygande planer? Vill du ha ett yrke där du jobbar med både teknik och människor? Om du dessutom kan tänka dig att arbeta i en regelstyrd verksamhet med stort ansvar - då kan pilotyrket vara något för dig!

Pilotyrket passar dig som är strukturerad, teknikintresserad, samarbetsinriktad och gillar att ta ansvar. Branschen är i konstant utveckling och omdaning och ditt arbetsfält kan bli över hela världen. 

Utbildningens innehåll
Trafikflygarutbildningen är en direkt yrkesförberedande utbildning. Programmet ger i första hand en kvalificerad yrkeshögskoleexamen men med en påbyggnadsutbildning inom universitetet leder den till en kandidatexamen. Undervisningen bedrivs i form av gemensamma teorilektioner, enskilda eller delade flyglektioner, lektioner i flygsimulator samt praktik. De teoretiska ämnena handlar till stor del om teknik och naturvetenskap men också om människan som individ och i samarbete. Flygmarknaden är starkt engagerad i utbildningen och det ingår därför både kortare och lite längre praktikperioder hos olika aktörer i flygbranschen, till exempel hos en flygplansverkstad som gör tekniskt underhåll på flygplanen eller en flygplats där man följer marktjänsten. Utbildningen avslutas med en praktikperiod i ett kommersiellt flygbolag.

Antagning
I antagningen används specialdesignade tester. Av säkerhetsskäl finns det även medicinska krav på piloter, därför måste en sökande också göra speciella medicinska undersökningar. Under utbildningen behövs det också göras en lämplighetsprövning med utdrag ur belastningsregistret.

Utbildningens mål
Det främsta målet med utbildningen är att den studerande ska kunna arbeta som styrman i ett kommersiellt flygbolag men också ha fått kunskaper och erfarenheter som gör att man kan få jobb i andra delar av flygbranschen.

https://www.tfhs.lu.se/utbildning/trafikflygarprogrammet-500-yhp/

Förkunskaper

Grundläggande samt Svenska 3, Engelska 6, Matematik 3b eller 3c, och Fysik 1a alternativt 1b1+1b2. Godkänt Anpassat flygpsykologiskt lämplighetstest (ingår i de ordinarie testerna och behöver ej utföras och på egen hand). Godkänd medicinsk undersökning, svensk Medical Class 1, bekostas av sökanden efter besked om villkorlig antagning.

Lunds universitet

Lunds universitet

Lunds universitet har sin naturliga plats bland Europas främsta lärosäten. Som Skandinaviens största enhet för högre utbildning och forskning bedriver universitetet idag verksamhet inom ett brett spektrum av ämnen. På Lunds universitet arbetar cirka 6 800 personer – lärare, forskare, administrativ...


Läs mer om Lunds universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Lunds universitet


Recensioner

Det finns inga recensioner för Trafikflygare i kommersiell luftfart med MPL-certifikat

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön