Sök utbildning 👉
Fristående kurser (grundnivå)

Tyska: Grundkurs

Längd
30 hp
Utbildningstakt
Heltid
Nästa startdatum
Vår 2025 se detaljer
Utbildningsform
Klassrum
Längd
30 hp
Utbildningstakt
Heltid
Nästa startdatum
Vår 2025 se detaljer
Utbildningsform
Klassrum

Tyska: Grundkurs

Bli expert på tyska och ta del av Europas största ekonomi och ett dynamiskt kulturliv som under århundraden påverkat och influerat sin omgivning, inte minst Sverige!  

Varför läsa tyska på universitet?

Tyska är det största språket inom EU med ca 100 miljoner tysktalande främst i Tyskland, Österrike och Schweiz men även nationella minoriteter i flera andra länder. Tyska är också ett viktigt kontaktspråk i Östeuropa.

Tyskland är en ekonomisk stormakt och de tyskspråkiga länderna tillsammans är Sveriges största handelspartner. Kunskaper i tyska är därför av stor vikt om du vill arbeta inom internationell handel. Sverige är också ett stort turistland för tyskarna.

Målet med våra kurser är att du som student ska uppnå goda muntliga och skriftliga språkfärdigheter. Dessutom studerar du de tyskspråkiga ländernas kultur, samhälle och litteratur. Efter ett års studier på grundnivå har du möjlighet att bedriva utlandsstudier vid något av våra partneruniversitet. Förutom inom export- och importindustrin kan kunskaper i tyska också vara av nytta på många arbetsplatser inom exempelvis medier, turistbranschen, Utrikesdepartementet eller EU.

Kursens mål och innehåll

Kursens mål är bygga på dina kunskaper från gymnasienivån med utökade färdigheter i att förstå och använda det tyska språket i tal och skrift. I undervisningen läggs stor vikt vid den kommunikativa aspekten.

Kursen behandlar genom textläsning och olika slags övningar huvuddragen i tysk formlära och syntax ur ett kontrastivt perspektiv. Din skriftliga språkfärdighet tränas i första hand med hjälp av översättningsövningar bestående av texter av allmän karaktär. Din muntliga förmåga övas främst genom diskussioner av moderna skönlitterära tyska texter. I samband med litteraturdiskussionerna hålls ett muntligt anförande med anknytning till en självvald text.

Kursen ger även en inblick i Tysklands historiska utveckling samt en översikt över de tyskspråkiga ländernas samhällssystem, särskilt i relation till svenska förhållanden.

Hur går jag vidare efter kursens slut?

Efter att du är klar med vår grundkurs i tyska (TYSA01) är du behörig att gå vidare till fortsättningsnivån. Du kan då välja att läsa hela fortsättningskursen under en termin (TYSA21) eller dela upp dina studier över fler terminer genom att läsa delkurserna var och en för sig som fristående kurser (TYSD04-06). Därefter kan du läsa vår kandidatkurs (TYSK02) och så småningom ta ut kandidatexamen med tyska som huvudämne.

Vill du utveckla och specialisera dina kunskaper i tyska ytterligare erbjuder vi på Språk- och litteraturcentrum ett antal masterprogram för dig med kandidatexamen i tyska.

Om du har frågor får du gärna kontakta vår studievägledare.

https://www.sol.lu.se/kurs/TYSA01

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Vår 2025

  • Klassrum
  • Lund

Förkunskaper

Grundläggande behörighet + Engelska 6, Tyska 3
Lunds universitet

Lunds universitet

Lunds universitet har sin naturliga plats bland Europas främsta lärosäten. Som Skandinaviens största enhet för högre utbildning och forskning bedriver universitetet idag verksamhet inom ett brett spektrum av ämnen. På Lunds universitet arbetar cirka 6 800 personer – lärare, forskare, administrativ...

Läs mer om Lunds universitet och visa alla utbildningar

Highlights