Sammanfattning
Folkhögskola
Molkom
1 år
Heltid
CSN-berättigad
Animation - Molkoms folkhögskola

Animation

Studera Animation

Välkommen till en kreativ och digital miljö där 2D och 3D förenas. Här möter du likasinnade med passion för animation och skapande. Kom till oss och lär dig grunderna inom animering!

För dig som vill bli animatör

Animation är en ettårig grundutbildning för dig som vill bli animatör. Inga förkunskaper inom animation behövs, du lär dig animation hos oss.

Målet är att ge dig verktygen för ett yrkesliv som animatör eller förbereda dig för fortsatta studier inom animationsområdet, både i Sverige och internationellt.

Utbildningens fokus ligger på modern digital animation där vi drar lärdom av traditionella principer och metoder för att på bästa sätt lära sig animation från grunden. Med utgångspunkt i animationens grundprinciper får du bland annat göra övningar som omfattar fysik, friktion, och volym. Vi lär ut detta genom 2D-animation, 3D-animation och en kombination, ibland kallad 2.5D.

Varför välja Molkoms folkhögskola?

CSN-berättigad

Externa föreläsare

Samarbete med skolor i andra länder

Kursplan

Kursen pågår under 39 veckor och kursens innehåll består av: 

  • 2D- och 3D-animation
  • Animationens grundprinciper
  • Karaktärsanimation
  • Karaktärsdesign
  • 3D-modellering
  • 3D-skulptering
  • Skådespeleri
  • VFX/SFX
  • Storyboard
  • Bakgrunder och miljöer
  • Teori
    - Animationshistoria
    - Färgteori
    - Analys
  • Projektarbete
  • Festivalbesök

Digital 2D och 3D-animation

Du arbetar mestadels i Blender där 2D och 3D kan kombineras på ett effektivt sätt, som ofta kallas för 2.5D. I Blender kan du genomföra hela processen i animation – från storyboard till färdig film.

Animationens olika principer

Du genomför olika övningar där du tillämpar de olika grundprinciper som finns inom animation. Detta genomförs med olika övningar i både 2D och 3D.

Karaktärsanimation

Du får undervisning i skådespeleri för att se nyttan i att använda sig själv som referens och få insikt av vad skådespeleri är inom animation. Slutligen får du använda dig av det du lärt dig i en animationsövning genom att animera två karaktärer i en situation till ett givet ljudspår.

Karaktärsdesign

På den här kursen får du lära dig att skapa en karaktär anpassad för animation. Vi använder oss av olika principer för att förstå hur karaktärsdesign anpassad för animation hjälper till att uttrycka känslor, rörelse och tydlighet. Vi kombinerar detta med traditionell kroki-teckning.

VFX och SFX i 2D och 3D

Du får lära dig att animera effekter, bl.a. hur vatten, rök och eld fungerar och beter sig. Det finns även möjlighet att lära sig tracking och compositing genom att placera in en 3D-karaktär i en live action-scen.

3D-modellering och 3D-skulptering

Du får viktiga kunskaper i hur du skapar och modifierar 3D-objekt samt orientering i 3D-miljö. Du får lära dig att både modellera och skulptera och vad skillnaden är.

Teori

I kursen ingår en del teoretiska moment. Du får undervisning i animationshistoria om hur animation och animerad film har utvecklats estetiskt och tekniskt. Du kommer kunna identifiera trender som kommit och gått, och få lättare att analysera framtiden. Du får även grundläggande undervisning i färgteori – vad färg är, hur det påverkar oss och hur färg används i animerad film. Du får en insikt i hur du kan använda färg effektivt och hur du med färg kan kontrollera hur animation upplevs. Vi arbetar också med att analysera och diskutera animerad film i olika sammanhang.

Storyboard

Du lär dig hur en animation planeras och förbereds, genom arbete med storyboard och animatic. Initialt helt i 2D, men även hur 3D effektivt kan användas för att arbeta med bildutsnitt, arbete med kamera och previsualization.

Bakgrunder och miljöer

Vi har undervisning om hur du kan skapa bakgrunder och miljöer för animerad film. Du får bland annat lära dig olika ”do’s and dont’s”, hur du ska tänka med ljus och skugga och perspektiv.

Projekt

På animation har vi ett gruppsamarbete med Skådespelarlinjen, där du tillsammans med en klasskamrat gör en animerad film mellan 30 sekunder och 1 minut under ett antal veckor. Skådespelarna agerar som röstskådespelare samt underlag för referenser. Senare under våren har vi ett längre fritt projekt där du väljer om du till exempel vill animera en kortfilm, hitta samarbete med skolans andra kurser, fokusera på att utveckla ett särskilt område eller gå ut på praktik.

Festivalbesök

I slutet på vårterminen åker vi till Trollywood Animation Festival i Trollhättan. Festivalen är den viktigaste mötesplatsen för animation i Sverige, där du får möjlighet att besöka intressanta seminarier och träffa personer inom animationsbranschen. 

Så ansöker du

Länk finns på Molkom folkhögskolas hemsida.

Fullständig ansökan innehåller:

  • Personbevis (Skatteverket)
  • Kopior på betyg/intyg från tidigare studier. (Scannas in digitalt)
  • Personligt brev som beskriver dig själv, intresset för animation samt varför du vill gå utbildningen. Ca ett A4.
  • Referenser
  • För att vara behörig att söka till skolans eftergymnasiala utbildningar krävs gymnasieexamen från yrkes- eller högskoleförberedande program. Validering av arbetslivserfarenhet kan ske.

Portfolio

  • Tre illustrationer av en karaktär i helfigur (model sheet) – framifrån, från sidan och snett framifrån (3/4). Du väljer själv om det ska vara i färg eller gråskala eller om det ska vara analogt eller digitalt.
  • En illustration av samma karaktär som i föregående prov. Karaktären ska göra någonting med ett föremål. Du väljer själv vad karaktären ska göra och vad det ska vara för föremål. Du väljer även själv om det ska vara i färg eller gråskala eller om det ska vara analogt eller digitalt.
  • Skildring av en miljö. 2D eller 3D.
  • Tre-fem fria arbetsprover. Det kan exempelvis vara illustrationer, 3D-renderingar, animationer, skisser med mera.

Boende

Du har möjlighet att bo på internat när du studerar på Molkoms folkhögskola. På internatet blandas människor med skiftande bakgrund och erfarenheter, vilket bidrar till viktig personlig utveckling och gemenskap.

Examen & Intyg

Efter avslutat år på Animation får du två kursintyg, ett på svenska och ett på engelska, som visar att du har genomfört kursen. Intyget innehåller moment som görs under kursen samt bedömning av lärare. Lärare har rätt att ta bort delar ur intyget om deltagare inte uppfyller kursens moment och krav. För detta krävs att din närvaro är 80 procent eller högre.

Molkoms folkhögskola

Välkommen till Molkoms Folkhögskola!

Vill du söka vidare till högre studier eller har du ett intresse inom film, skådespeleri eller hälsa som du vill utveckla eller jobba med? Då kan Molkoms folkhögskola vara platsen för dig. Du kommer studera i trevliga lokaler med modern...


Läs mer om Molkoms folkhögskola och visa alla utbildningar

Gör en intresseanmälan

Få svar på dina frågor om Animation
Kom i kontakt med skolan
Inga kostnader eller förbindelser

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.

Hitta till utbildaren

Molkoms folkhögskola

Mejerivägen 3 (Box 66)
660 60 Molkom

Recensioner

Det finns inga recensioner för Animation

Gör en intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen Animation från Molkoms folkhögskola, fyll i dina uppgifter:

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön