Agera utan att diskriminera
Distanskurs för dig som vill arbeta aktivt med bemötande och antidiskriminering - Agera utan att diskriminera
Agera utan att diskriminera på Röda Korsets folkhögskola är en kurs för dig som vill arbeta aktivt med bemötande och antidiskriminering. Kursen vill synliggöra den strukturella diskriminering som finns i Sverige idag och undersöker vilka konsekvenser en mer utbredd rasism får, för Sverige som land och för den enskilda individen. Diskussioner och lärande bygger kursen men också aktivt agerande mot rasism, främlingsfientlighet och intolerans, i form av debatt och annan opinionsbildning.
Kursinnehåll
Agera utan att diskriminera utgår från kärnan i de mänskliga rättigheterna, att alla är lika mycket värda. Fokus ligger på vad vi kan göra för att få ökad respekt och förståelse för varandra i ett mångkulturellt Sverige.
Kursen har ett undersökande arbetssätt och problematiserar strategier för social gemenskap, strukturell diskriminering och hur rasism och intolerans kan bemötas. I kursen ingår också ett eget informationsarbete där deltagarna arbetar kreativt och utåtriktat. Det kan vara i form av debattartiklar, föreläsningar, utställningar, debatter eller andra aktioner. Kursen innehåller en rad föreläsningar med aktuella debattörer, politiker och myndigheter.
Agera utan att diskriminera vill vara en mötesplats för lärande och mobilisering för ett samhälle som bygger på gemenskap och agerar mot rasism och intolerans.
Mål med kursen
• att medvetandegöra strukturell diskriminering utifrån de mänskliga rättigheterna
• att medvetandegöra och motverka rasism
• att utveckla effektiva/mobiliserande metoder för att motverka strukturell diskriminering
• att skapa nätverk med andra aktörer som arbetar offensivt med social gemenskap
• att kursdeltagarna blir aktiva samhällsmedborgare
Praktisk information
Kursen ges vår och höst. Nästa kurs äger rum våren 2021 med start 22 mars på nätet och med tre fysiska träffar i Stockholm.
Träff 1: 11-12 mars
Träff 2: 15-16 april
Träff 3: 6-7 maj
Kursen är en distansutbildning på 25% med arbete på nätet och tre gemensamma kursträffar á två heldagar per gång (tors-fred). Engagemang i frivilligorganisationer är en merit. Löpande antagning.
Kursen är studiemedelsberättigad under förutsättning att du läser flera kurser samtidigt (med samma start- och slutdatum) så din totala studieomfattning uppgår till 50, 75 eller 100% under studieperioden. För studiehjälp gäller att du måste studera 100% dvs heltid. För mer information kontakta CSN.
Kommentarer från tidigare deltagare
"Agera utan att diskriminera är en väldigt lärorik och intressant kurs som jag
rekommenderar alla att läsa! Gillar blandningen av teori med läsning av
rapporter etc samtidigt som kursen har nära koppling till diskriminering i
verkligheten. Ett plus för många intressanta föreläsare!"
"Lärorik kurs som passar perfekt med dagens verklighet, förutom att lära sig nya saker, lär man sig att använda sig utav kunskapen och verktygen i andra sammanhang som tillhör vardagslivet också"
”Tillsammans hjälptes vi åt att ge ljus åt frågor som berörde orättvisa, diskriminering, normkritik och tolkningsföreträden. Otroligt värdefullt!”
Så ansöker du
Du ansöker till utbildningen på skolans hemsida. Röda Korsets Folkhögskola tar emot ansökningar löpande. Antagning sker efter personliga intervjuer. Engagemang i frivilligorganisationer är en merit.
Vill du veta mer om kursen eller ställa frågor? Lämna en intresseanmälan!
Kostnader
Att studera vid folkhögskola är kostnadsfritt och CSN-berättigat. Materialkostnad är 500 kronor. Kostnader för kurslitteratur och studiebesök tillkommer.
Röda Korsets folkhögskola
En mötesplats för humanitära värderingar, samtal och lärande över gränser! Att läsa på folkhögskola är en erfarenhet utöver det vanliga. Glöm dammiga klassrum, fyrkantiga undervisningsmetoder och centrala läroplaner. Folkhögskolan handlar om gemenskap, dialog, verklighetsförankring och att ta vara på just...
Läs mer om Röda Korsets folkhögskola och visa alla utbildningar