Sök utbildning 👉
Folkhögskola

Naturvetenskapligt basår med inriktning hållbar utveckling - Start ht 2021

Längd
1,5 år
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Längd
1,5 år
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
CSN-berättigad

Naturvetenskapligt basår med inriktning hållbar utveckling - Start ht 2021


Naturvetenskapligt basår

Obs! Nästa kursstart hösten 2021.

Är du intresserad av hållbar utveckling? Vill du bli läkare, ingenjör eller fördjupa dig i naturvetenskapliga ämnen? Det naturvetenskapliga basåret kan ge dig särskild behörighet att söka vidare till högskola och universitet.

Det naturvetenskapliga basåret med inriktning hållbar utveckling riktar sig till dig som är klar med gymnasiet, eller nästan klar, men vill komplettera din utbildning med inriktning på naturvetenskapliga ämnen. Utbildningen kan ge dig särskild behörighet som motsvarar naturvetenskapligt program på gymnasiet och ger dig möjlighet att söka till högskoleutbildning.

Du läser kurserna Matematik 3c+4, Fysik 1a+2, Biologi 1+2 och Kemi 1+2 med särskilt fokus på frågor som rör hållbar utveckling. Vi rekommenderar dig att repetera kursinnehållet i Matematik 1 och 2 så att du är väl förberedd för vidare studier.

Kursinnehåll

Naturvetenskapen undersöker förutsättningarna för att människor och andra organismer ska kunna finnas till. Kursen fördjupar sig i biologins betydelse för individ och samhälle, till exempel hur vårt sätt att leva påverkar hälsa, levnadsförhållanden och hållbar utveckling på ett större plan. Inom fysiken får du möjlighet att öka förståelse för fysikens betydelse för individ och samhälle inom teknik, medicin och hållbar utveckling. Inom kemin kommer du insyn i kemins betydelse för individ och samhälle, till exempel inom klimat och miljö och inom människokroppen och utveckling av nya läkemedel.

Matematiken studeras i direkt anslutning till naturvetenskapliga tillämpningar för att sätta ämnet i ett sammanhang och bättre förstå begrepp och abstrakta modeller. Teoretiska studier varvas med praktiska laborationer och studiebesök.
I den mån det är möjligt kommer det bedrivas visst tematiskt arbete som kan komma att involvera andra kurser på skolan.

Kursupplägg

Kursen är på heltid och studierna bedrivs i huvudsak i Röda Korsets folkhögskolas lokaler i Skärholmen mellan kl 9-15 måndag till fredag. De teoretiska studierna varvas med praktiska laborationer, exkursioner och studiebesök. I de fall det är möjligt kommer det  bedrivas visst tematiskt arbete som kan involvera andra kurser på skolan. Stadsodling kan komma att utgöra en del av biologiundervisningen. Räkna med att hemstudier utöver arbetet i skolan är nödvändigt för att klara av studierna.

Kursmål

Efter avslutade studier ska du:

  • Ha uppnått goda studieresultat och fått behörighet i Biologi 1 och 2, Fysik 1a och 2, Kemi 1 och 2 samt Matematik 3c och 4.
  • Vara behörig att söka dig vidare till önskad utbildning på högskola och universitet.
  • Känna till naturvetenskapliga teorier och metoder inom flera områden som teknik, medicin, miljö och samhälle.
  • Fått träning i att tolka och granska naturvetenskapliga resultat.
  • Känna till aktuell naturvetenskaplig forskning och de etiska diskussioner som naturvetenskapliga framsteg tvingar fram.
  • Förstå hur de olika ämnena samverkar i strävan efter ett hållbart samhälle.

Så ansöker du

Minst två års studier på gymnasium, folkhögskola eller motsvarande.

Alla sökande kallas till antagningsintervju. Dokument från tidigare studier ska laddas upp tillsammans med ansökan eller tas med vid intervjutillfället.

Examen & Intyg

Efter avslutad utbildning är du behörig att söka dig vidare till önskad utbildning på högskola och universitet.

Kostnader

Kursen är avgiftsfri och CSN-berättigande.

Övriga kostnader

Du förväntas köpa den kurslitteratur som behövs för kursen. Ibland tillkommer även utgifter för studiebesök och dylikt. Skolan tar ut en materialavgift på 1000 kronor per termin.

Röda Korsets folkhögskola
Bredholmstorget 14
127 48 Skärholmen

Röda Korsets folkhögskola 

En mötesplats för humanitära värderingar, samtal och lärande över gränser! Att läsa på folkhögskola är en erfarenhet utöver det vanliga. Glöm dammiga klassrum, fyrkantiga undervisningsmetoder och centrala läroplaner. Folkhögskolan handlar om gemenskap, dialog, verklighetsförankring och att ta vara på just...

Läs mer om Röda Korsets folkhögskola och visa alla utbildningar

Highlights