Apotekstekniker

TUC
Sammanfattning
Yrkeshögskola
Distans, Stockholm
60 veckor (ca 1,5 år)
Heltid
CSN-berättigad
Distans med träffar
Startdatum: januari 2025 - Stockholm

Apotekstekniker

Apotekstekniker är yrket för dig som vill arbeta med försäljning, egenvård och hälsa. Du är utåtriktad, ansvarsfull, har ett stort intresse för livsstilsfrågor och tycker om kontakten med nya människor. I din yrkesroll arbetar du främst med rådgivning kring egenvård, recepthantering, försäljning och folkhälsofrågor. Din arbetsplats är apotek eller hälsokostbutiker. Utbildningen sker på distans, vilket är perfekt för dig som vill styra över din tid. Distansstudierna kombineras med givande dagar i Stockholm.

Vad arbetar du med?

Apoteken erbjuder idag så mycket mer än endast receptbelagda mediciner. Du utbildas därför för att ge råd om egenvårdsprodukter, såsom receptfria läkemedel. Även andra produkter, allt från hygien och tandvård till solskydd och läkemedel för djur ger du råd om. Du kan även få frågor för egenvård av enklare åkommor. Här kommer din goda service och empatiska förmåga väl till användning.

I din yrkesroll har du de kunskaper som krävs för att veta om en kund kan behandla sig själv eller måste hänvisas till vården. För att ge bästa service har du goda kunskaper om kroppens uppbyggnad och funktion samt olika sjukdomar, deras symptom och lindring. I ditt yrke är tystnadsplikt och sekretess en viktig del. Även att du inte själv lämnar ut receptbelagda mediciner kan du planera och arbeta med recepthantering och du vet skillnaden mellan olika typer av läkemedel.

Genom att ha koll på budgetering, prissättning, kalkylering och olika köpbeteenden bidrar du till apotekets lönsamhet. Du är duktig på merförsäljning samtidigt som du bemöter kunden på ett professionellt sätt. I din vardag arbetar du även med varuhantering och uppackning av nya leveranser av läkemedel och andra produkter.

Prognoserna visar att behovet av apotekstekniker kommer att öka och det beror främst på att många apotekstekniker går i pension under de närmsta åren. Behovet kommer att finnas i hela landet. Förutom att arbeta på apotek kan du även arbeta inom dosapotek, läkemedelsindustri och hälsokosthandel.

Att studera på distans

Att studera på distans innebär stor frihet, och också stort eget ansvar. Du kan till viss del själv välja när du ska studera, men du måste alltid vara uppdaterad på aktuella datum för distanslektioner, tentor, uppgifter osv. Programmet är en heltidsutbildning och du får räkna med att lägga ca 40 timmar/vecka på studier. Du och dina klasskamrater kan ibland arbeta i grupp online och här får ni själva komma överens om när det passar er bäst att arbeta tillsammans med uppgifterna. Utbildningen är till största delen webbaserad och innehåller även fysiska träffar (sk närträffar) i Stockholm. Träffarna kan bland annat innehålla praktiska övningar, tentamen, föreläsningar, diskussioner, redovisningar och grupparbeten.

Notera att LIA:n vanligtvis inte genomförs på distans, utan sker oftast på plats. Du kan med fördel söka din praktikplats på eller i närheten av din bostadsort. Läs mer om LIA på vår hemsida.

Varför välja TUC?

Samarbete med branscher

Behov på

arbetsmarknaden

Praktik/LIA

Förkunskaper

  • Grundläggande behörighet för yrkeshögskolan
  • Särskilda förkunskaper: lägsta betyg E/3/G i följande kurser eller motsvarande kunskaper
    • Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2
    • Naturkunskap 2
    • Engelska 6

Urval

Om antalet behöriga sökande överstiger antalet utbildningsplatser görs ett urval. Urvalet sker utifrån de urvalsgrunder som presenteras nedan och denna process genererar poäng som ökar dina chanser att komma in på utbildningen.

Alla behöriga sökande får genomföra ett digitalt urvalsprov. Provet består av tre delar som mäter förmåga att arbeta lösningsorienterat i grupp, analysförmåga och problemlösningsförmåga. Max nio poäng. 

Examen & Intyg

Efter avslutad utbildning erhålls en yrkeshögskoleexamen.

Kostnader

Utbildningen är kostnadsfri och CSN-berättigad.

TUC

TUC Yrkeshögskola Hemligheten bakom TUC:s och våra studerandes framgångar, består av att vi tillsammans levererar det som arbetsmarknaden vill ha; ambitiösa människor med högaktuell kunskap som flyger in i yrkesrollen med kortast möjliga startsträcka. Våra utbildningar är framtagna i nära...


Läs mer om TUC och visa alla utbildningar

Gör en intresseanmälan

Få svar på dina frågor om Apotekstekniker
Kom i kontakt med skolan
Inga kostnader eller förbindelser

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.

Hitta till utbildaren

TUC

Gårdsfogdevägen 5
Bromma

Recensioner

Det finns inga recensioner för Apotekstekniker

Gör en intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen Apotekstekniker från TUC, fyll i dina uppgifter:

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön