Sök utbildning 👉
Fristående kurser (grundnivå)

Idéhistoria A

Längd
30 hp
Utbildningstakt
Deltid
Nästa startdatum
Vår 2025 se detaljer
Utbildningsform
Distans
Längd
30 hp
Utbildningstakt
Deltid
Nästa startdatum
Vår 2025 se detaljer
Utbildningsform
Distans

Idéhistoria A

Kursen ger en grundläggande orientering om världsbildens, vetenskapens och livsåskådningarnas historia och behandlar tankar om naturen, samhället och människan. Framförallt diskuteras de västerländska idéernas huvudlinjer men det ges också utblickar för att visa på likheter och skillnader jämfört med andra kulturer. Stor vikt läggs vid att förmedla ett historiskt betraktelsesätt samt inblick i metoder att tolka idéhistoriska texter.

Kursen omfattar fyra moment som alla beskriver idélivet och dess relation till samhället. Det inledande momentet tar upp antiken och medeltiden samt renässans och reformation. Det andra momentet behandlar 1500-1600-talets vetenskapliga revolution samt upplysning och romantik. I det tredje ges en övergripande idéhistorisk orientering om 1800- och 1900-talet. Det fjärde momentet behandlar svensk idéhistoria i dess europeiska sammanhang och innebär en fördjupning av teman från tidigare moment och den allmänna idéhistorien.

Upplägg för internetkursen: Kursens moment examineras via gruppövningar i diskussionsforum, samt med hemtentor och inlämningsuppgifter. Inspelade föreläsningar som kan ses online finns tillgängliga.

Momenten ges alltid i nedanstående ordning. Det innebär att de som börjar läsa på våren läser momenten i ordningen 3,4,1 och 2.

Höstterminen

Moment 1: Antiken, medeltiden och renässansen

Moment 2: Upplysning och romantik

 

Vårterminen

Moment 3: Moderna tider

Moment 4: Svensk idéhistoria

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Vår 2025

  • Distans
  • Distans

Förkunskaper

Grundläggande behörighet
Umeå universitet

Välkommen till Umeå universitet

Att studera är första steget mot en spännande framtid. Att studera är också att ha kul under tiden. Gör det tillsammans med 36 000 studenter från hela världen! För att studierna ska fungera riktigt bra är det viktigt med en miljö att trivas...

Läs mer om Umeå universitet och visa alla utbildningar

Highlights