Sök utbildning 👉
Fristående kurser (grundnivå)

Klassisk mekanik A

Längd
9 hp
Utbildningstakt
Deltid
Nästa startdatum
Vår 2025 se detaljer
Utbildningsform
Klassrum
Längd
9 hp
Utbildningstakt
Deltid
Nästa startdatum
Vår 2025 se detaljer
Utbildningsform
Klassrum

Klassisk mekanik A

Kursen avser att ge grundläggande kunskaper om begrepp och samband inom den klassiska och relativistiska mekaniken, att belysa problem med teknisk anknytning genom problemlösning både med traditionella och numeriska metoder, att ge vana vid laborationsarbete med skriftlig och muntlig redovisning samt att ge en god bas för fortsatta studier inom fysiken och dess tillämpningar. Kursen omfattar rörelselagarna i cartesiska, polära och naturliga koordinater. Vidare ingår lagarna för konservering av energi, rörelsemängd och rörelsemängdsmoment, partikelsystems och stela kroppens dynamik, harmonisk svängningsrörelse, samt en orientering om relativ rörelse. Relativitetsteorin introduceras varvid Lorentztransformationen och dess konsekvenser samt det relativistiska energibegreppet behandlas.

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Vår 2025

  • Klassrum
  • Umeå

Förkunskaper

Univ: För tillträde till kursen krävs Metoder och verktyg för ingenjörer (5FY060, 7,5 hp), Programmeringsteknik med C och Matlab (5DV104, 7,5 hp) samt Envariabelanalys 2 (5MA011, 7,5 hp) eller motsvarande kunskaper.
Umeå universitet

Välkommen till Umeå universitet

Att studera är första steget mot en spännande framtid. Att studera är också att ha kul under tiden. Gör det tillsammans med 36 000 studenter från hela världen! För att studierna ska fungera riktigt bra är det viktigt med en miljö att trivas...

Läs mer om Umeå universitet och visa alla utbildningar

Highlights