Polisens organisation och styrning
Kursen riktar sig till polisanställda och andra yrkesgrupper med professionell anknytning till polisiär verksamhet och till personer som vill fördjupa sina kunskaper i polisiärt arbete. I det tvärvetenskapliga ämnet polisiärt arbete studeras teorier, metoder och förhållningssätt för att utföra polisiära arbetsuppgifter och utveckla professionen på vetenskapliga grunder. Med utgångspunkt från teorier och forskning problematiseras styrnings-, organiserings- och ledningsprocesser av betydelse för polisens verksamhet.
I kursen diskuteras och problematiseras styrning och organisation av polisen både från ett yttre och ett inre perspektiv. Den yttre styrningen handlar om hur polisen styrs politiskt och hur olika styrningsprinciper påverkar hur prioriteringar görs i polisarbete och av vem. Särskild uppmärksamhet ägnas hur förvaltningspolitisk styrning kan innebära olika och ibland motstridiga krav. Den inre styrningen handlar om hur polisens ledarskap inom organisationen påverkas av faktorer som hierarkier, kultur och genus. Ledarskapets möjligheter och begränsningar diskuteras och problematiseras utifrån sociala hållbarhetsfaktorer såsom jämställdhet, lika villkor och kulturfaktorer. Detta för att skapa fördjupad förståelse för polisens verksamhet och dess utvecklingsmöjligheter.
Kursen ingår i Magisterprogrammet i polisiärt arbete men kan också läsas som fristående kurs.
Kommande starter
Förkunskaper
Välkommen till Umeå universitet
Att studera är första steget mot en spännande framtid. Att studera är också att ha kul under tiden. Gör det tillsammans med 36 000 studenter från hela världen! För att studierna ska fungera riktigt bra är det viktigt med en miljö att trivas...