Politisk idéhistoria - perspektiv på demokratiska rättigheter

Umeå universitet
Sammanfattning
Fristående kurser (avancerad nivå)
Distans
7.5 hp
Deltid
Distans
Startdatum: Höst 2024 - Distans

Politisk idéhistoria - perspektiv på demokratiska rättigheter

Kursens övergripande mål är att idéhistoriskt belysa några perspektiv på temat demokratiska rättigheter. Människor har genom historien kämpat för sina demokratiska och mänskliga rättigheter, och även om kampen på många sätt har varit framgångsrik är den inte vunnen en gång för alla. Det har skett och sker bakslag, och rättigheterna har genom historien blivit hotade och ifrågasatta, och därigenom både krävt och mobiliserat ett försvar. Kursen ger en fördjupad kunskap om några av dessa hot, samt undersöker hur försvaret har sett ut, och med vilka medel, vad gäller åsikter, idéer och argument, det försvaret har genomförts. Teman och frågor som aktualiseras rör yttrande- och tryckfriheten, slaverifrågan och abolitionismen, samt kvinnors rättigheter. Avslutningsvis kommer även den nutida debatten om att göra ekocid till ett folkrättsbrott att behandlas, och hur den debatten idéhistoriskt kan kopplas till tidigare rättighetsdeklarationer. Tidsmässigt rör vi oss från senare delen av 1700-talet fram till idag. 

Förkunskaper

Historia 90 hp eller Idéhistoria 90 hp , eller kandidatexamen (180 hp), eller motsvarande. Engelska B/6 och (om kursen ges på svenska) svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier.

Umeå universitet

Välkommen till Umeå universitet

Att studera är första steget mot en spännande framtid. Att studera är också att ha kul under tiden. Gör det tillsammans med 36 000 studenter från hela världen! För att studierna ska fungera riktigt bra är det viktigt med en miljö att trivas...


Läs mer om Umeå universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Umeå universitet



Recensioner

Det finns inga recensioner för Politisk idéhistoria - perspektiv på demokratiska rättigheter

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön