Sök utbildning 👉
Fristående kurser (grundnivå)

Uthållig energiteknik

Längd
15 hp
Utbildningstakt
Heltid
Nästa startdatum
Vår 2025 se detaljer
Utbildningsform
Klassrum
Längd
15 hp
Utbildningstakt
Heltid
Nästa startdatum
Vår 2025 se detaljer
Utbildningsform
Klassrum

Uthållig energiteknik

Kursen behandlar de alternativ med uthållig energiteknik som vårt energisystem blir allt mer beroende av. Inom områdena solenergi, bioenergi och vindkraftteknik ingår analyser av egenskaper, verkningsgrad och dimensionering. Olika typer av biobränslen ingår, där produktionsmetoder, bränsleegenskaper och användningsområden diskuteras. Även fossila bränslen som kol, olja och naturgas behandlas.

De olika energikällornas roll i det svenska energisystemet nu och i framtiden behandlas, där deras miljöpåverkan och framtida potential diskuteras. De ekonomiska styrmedlen bl.a. i form av miljöskatter behandlas även översiktligt. Dessutom ingår projektuppgifter samt laborationer.

Kursen är uppdelad i tre moduler:

1. Introduktion och vindkraft, 5 hp (Introduction and Wind Power, 5 ECTS);

2. Bionergiteknik, 5 hp (Bio Energy, 5 ECTS);

3. Solenergi, 5 hp (Solar Energy, 5 ECTS);FSR:

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Vår 2025

  • Klassrum
  • Umeå

Förkunskaper

För tillträde till kursen krävs Energiteknik 1 för energiingenjörer, 15 hp (5EN063) och Energiteknik 2 för energiingenjörer, 15 hp (5EN064) eller motsvarande.
Umeå universitet

Välkommen till Umeå universitet

Att studera är första steget mot en spännande framtid. Att studera är också att ha kul under tiden. Gör det tillsammans med 36 000 studenter från hela världen! För att studierna ska fungera riktigt bra är det viktigt med en miljö att trivas...

Läs mer om Umeå universitet och visa alla utbildningar

Highlights