Att samla och ställa ut kunskap - historiska perspektiv

Uppsala universitet
Sammanfattning
Fristående kurser (avancerad nivå)
Uppsala
7.5 hp
Deltid
Klassrum
Startdatum: Vår 2025 - Uppsala
Sista ansökan: 2024-10-15

Att samla och ställa ut kunskap - historiska perspektiv

Kursen handlar om användningen av objekt, samlingar och arkivmaterial - skapade av museer och andra kunskapsinstitutioner - som utgångspunkter för forskning om kunskapsproduktion och cirkulation. Ett ytterligare mål är att studera samma institutioners roll i relation till hur kunskap har ställts ut, organiserats och genererats över tid.

Kursen är tematiskt uppbyggd. Vi kommer att diskutera hur kunskap har organiserats med hjälp av epoker, geografier, taxonomier, och olika kunskapssystem. Uppvisandet av djur- och människokroppar och hur idéer om kön, ras och evolution har konstruerats och spridits via utställningar utgör ett annat tema.

Ett ytterligare tema handlar om den materiella vändningen och hur kunskaps- och objektcirkulation kan spåras i museer- och samlingars arkiv. Det historiska perspektivet är centralt, och utvecklingen från tidig-moderna samlingar av rariteter, till vetenskapliga palats, till digitala samlingar utgör utgångspunkten för diskussioner om hur olika ideologier och sociala och politiska omständigheter format insamlandet och utställandet över tiden.

Kursen kommer också att beröra dagsaktuella frågor om repatriering och varför vissa typer av objekt och kunskap anses viktigare än andra.

Förkunskaper

Kandidatexamen

Uppsala universitet

Välkommen till Uppsala universitet

Välkommen till Uppsala universitet Uppsala universitet är ett internationellt välkänt forskningsuniversitet med vetenskapens och utbildningens utveckling i fokus. Universitetet främjar utveckling och innovation genom en aktiv roll i samhället. Utbildningar på Uppsala Universitet Uppsala universitet har ett stort utbildningsutbud på...


Läs mer om Uppsala universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Uppsala universitet


Recensioner

Det finns inga recensioner för Att samla och ställa ut kunskap - historiska perspektiv

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön