Barnmorskeprogrammet
Barnmorska är ett självständigt, stimulerande och brett arbete för dig som redan är legitimerad sjuksköterska. Det är ett arbete där kvinnan och hennes sexuella och reproduktiva hälsa står i centrum. Under utbildningen får du bland annat lära dig handlägga normala graviditeter, förlossningar och att ge föräldrastöd under nyföddhetsperioden. Som barnmorska har du unika kunskaper och yrket har en egen legitimation och etisk kod.
När du arbetar som barnmorska är livet ur olika perspektiv ditt arbetsområde och du möter förutom den fertila kvinnan också barnet och familjen, ungdomar, unga vuxna och äldre kvinnor. Inom ditt kompetensområde ingår det att identifiera när en graviditet, förlossning och nyföddhetsperiod ur ett medicinskt perspektiv är normal och då självständigt kunna handlägga vården. Barnmorskans ansvar är stort och kräver hög kompetens samt att du självständigt kan göra korrekta bedömningar.
Barnmorskeprogrammet vid Uppsala universitet framhåller vikten av evidensbaserad kunskap där den erfarna barnmorskan handleder den blivande barnmorskan. Teori följs av praktik och du omsätter därmed kunskaperna du just har fått i praktisk handling. Målet är att du ska ha kompetens att självständigt kunna handlägga en normal graviditet, förlossning och eftervård där arbetet bygger på vetenskap och beprövad erfarenhet.
Programmet leder till en barnmorskeexamen och en medicine magisterexamen med reproduktiv hälsa som huvudområde. Efter examen kan du ansöka om barnmorskelegitimation hos Socialstyrelsen.
Kommande starter
Förkunskaper
Examen & Intyg
Välkommen till Uppsala universitet
Välkommen till Uppsala universitet Uppsala universitet är ett internationellt välkänt forskningsuniversitet med vetenskapens och utbildningens utveckling i fokus. Universitetet främjar utveckling och innovation genom en aktiv roll i samhället. Utbildningar på Uppsala Universitet Uppsala universitet har ett stort utbildningsutbud på...