Sök utbildning 👉
Fristående kurser (avancerad nivå)

Ekonomisk historia: Doktrinhistoria

Uppsala universitet, i Uppsala
Längd
7.5 hp
Utbildningstakt
Heltid
Nästa startdatum
Vår 2025 se detaljer
Utbildningsform
Klassrum
Längd
7.5 hp
Utbildningstakt
Heltid
Nästa startdatum
Vår 2025 se detaljer
Utbildningsform
Klassrum

Ekonomisk historia: Doktrinhistoria

Kursen ger dig kunskaper i de ekonomiska teoriernas tillkomst och utveckling från 1700-talet och framåt. Kursen ger dig även förmåga att analysera relationen mellan olika ekonomiska teorier och att se deras utveckling i en samhällelig kontext.

Kursen har sin utgångspunkt i 1700- och det tidiga 1800-talets liberala tänkare som Adam Smith, David Ricardo och Robert Malthus. Bland annat diskuteras hur dessa teoretikers bidrag vuxit fram i interaktion med industrisamhällets utveckling. I kursen diskuteras även hur industrisamhällets omvandling bidragit till framväxten av nya ekonomiska teorier av bland annat Karl Marx och Joseph Schumpeter. Den marginalistiska revolutionen och ekonomer som W.S. Jevons, Carl Menger och Leon Walras med många efterföljare, liksom den institutionella skolan och senare tiders ekonomiska tänkare, som till exempel J.M. Keynes, kommer också att tas upp till behandling.

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Vår 2025

  • Klassrum
  • Uppsala

Förkunskaper

Kandidatexamen
Uppsala universitet

Välkommen till Uppsala universitet

Välkommen till Uppsala universitet Uppsala universitet är ett internationellt välkänt forskningsuniversitet med vetenskapens och utbildningens utveckling i fokus. Universitetet främjar utveckling och innovation genom en aktiv roll i samhället. Utbildningar på Uppsala Universitet Uppsala universitet har ett stort utbildningsutbud på...

Läs mer om Uppsala universitet och visa alla utbildningar

Highlights