Sammanfattning
Fristående kurser (grundnivå)
Distans
30 hp
Heltid
Distans
Startdatum: Höst 2024 - Distans

Etnologi A

Kursen ger en introduktion till etnologi och folkloristik med en bred översikt över vad etnologi är och vad etnologer gör. Du får kunskaper om sociala, ekonomiska och kulturella förhållanden i det förindustriella och moderna Sverige och Europa. Genom övningar lär du dig att tolka och analysera kulturella mönster, identiteter och konflikter, i samtiden och utifrån historiska och transnationella perspektiv. I egna undersökningar lär du dig att reflexivt använda kulturanalytiska teorier och metoder. Du kommer här att behandla teman som kultur, ritual, folklore, berättande, genus, klass, sexualitet, etnicitet samt flykt, migration och föreställningar om ras. Även etnologins och folkloristikens vetenskapshistoria och olika källmaterial behandlas.

Kursen kan läsas på två sätt: på campus eller distans. Den omfattar fyra delkurser om 7,5 hp vardera. - Etnologi och folkloristik - en introduktion- Samhällsomvandling och social organisation: livsformer och kulturell identitet- Föreställningsvärldar: tro, magi och ritual- Att göra etnologi och folkloristik: kulturarv och kulturella livsmönster

Etnologer är efterfrågade på arbetsmarknaden. De som läst hos oss arbetar i många olika yrken: i media, på muséer, som konsulter, lärare, forskare, administratörer och med mycket annat.

Distanskursens upplägg: Kursen använder Uppsala universitets lärplattform Studium och videokonferensverktyget Zoom. Undervisningen består av föreläsningar via videolänk samt chatt. Lärarstöd sker via e-post, diskussionsforum, chattar, etc. Kursen har inga fysiska träffar.

Förkunskaper

Grundläggande behörighet

Uppsala universitet

Välkommen till Uppsala universitet

Välkommen till Uppsala universitet Uppsala universitet är ett internationellt välkänt forskningsuniversitet med vetenskapens och utbildningens utveckling i fokus. Universitetet främjar utveckling och innovation genom en aktiv roll i samhället. Utbildningar på Uppsala Universitet Uppsala universitet har ett stort utbildningsutbud på...


Läs mer om Uppsala universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Uppsala universitet



Recensioner

Det finns inga recensioner för Etnologi A

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön