Flerspråkighet i samhället och hos individen

Uppsala universitet
Sammanfattning
Fristående kurser (grundnivå)
Uppsala
7.5 hp
Deltid
Klassrum
Startdatum: Vår 2025 - Uppsala
Sista ansökan: 2024-10-15

Flerspråkighet i samhället och hos individen

Den här kursen riktar sig till alla som är intresserade av flerspråkighetsfrågor. Kursen handlar om flerspråkighet på såväl samhälls- som individnivå.

Ur ett samhällsperspektiv diskuterar vi bland annat olika språks status i det svenska samhället. För vilka funktioner används svenska och när används andra språk? Vad gör vi i Sverige för att garantera alla människors rätt till språk? Vilken roll spelar språkpolitiken för den språkliga mångfalden? Hur ser vi på inhemska minoritetsspråk och på nya immigrantspråk? Hur påverkade är vi av olika språkideologiska föreställningar, till exempel föreställningen att enspråkighet är det normala?

Ur ett individperspektiv diskuterar vi flerspråkiga talares språkliga resurser och praktiker, inklusive kodväxling och olika former av migrationsrelaterad språklig variation: Vilka är det som kodväxlar? När och varför används kodväxling? Vad fyller förortsslang för funktion? Vilka andra sorters "svenska med något utländskt" möter vi i Sverige idag? Och vad är egentligen pidgin- och kreolspråk?

Kursen samläses med Svenska som andraspråk B.

Förkunskaper

Minst 22,5 hp från Svenska som andraspråk A

Uppsala universitet

Välkommen till Uppsala universitet

Välkommen till Uppsala universitet Uppsala universitet är ett internationellt välkänt forskningsuniversitet med vetenskapens och utbildningens utveckling i fokus. Universitetet främjar utveckling och innovation genom en aktiv roll i samhället. Utbildningar på Uppsala Universitet Uppsala universitet har ett stort utbildningsutbud på...


Läs mer om Uppsala universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Uppsala universitet


Recensioner

Det finns inga recensioner för Flerspråkighet i samhället och hos individen

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön