Flerspråkighet i samhället och hos individen
Den här kursen riktar sig till alla som är intresserade av flerspråkighetsfrågor. Kursen handlar om flerspråkighet på såväl samhälls- som individnivå.
Ur ett samhällsperspektiv diskuterar vi bland annat olika språks status i det svenska samhället. För vilka funktioner används svenska och när används andra språk? Vad gör vi i Sverige för att garantera alla människors rätt till språk? Vilken roll spelar språkpolitiken för den språkliga mångfalden? Hur ser vi på inhemska minoritetsspråk och på nya immigrantspråk? Hur påverkade är vi av olika språkideologiska föreställningar, till exempel föreställningen att enspråkighet är det normala?
Ur ett individperspektiv diskuterar vi flerspråkiga talares språkliga resurser och praktiker, inklusive kodväxling och olika former av migrationsrelaterad språklig variation: Vilka är det som kodväxlar? När och varför används kodväxling? Vad fyller förortsslang för funktion? Vilka andra sorters "svenska med något utländskt" möter vi i Sverige idag? Och vad är egentligen pidgin- och kreolspråk?
Kursen samläses med Svenska som andraspråk B.
Kommande starter
Förkunskaper
Välkommen till Uppsala universitet
Välkommen till Uppsala universitet Uppsala universitet är ett internationellt välkänt forskningsuniversitet med vetenskapens och utbildningens utveckling i fokus. Universitetet främjar utveckling och innovation genom en aktiv roll i samhället. Utbildningar på Uppsala Universitet Uppsala universitet har ett stort utbildningsutbud på...