Genus, natur och vetenskap

Uppsala universitet
Sammanfattning
Fristående kurser (avancerad nivå)
Uppsala
7.5 hp
Deltid
Klassrum
Startdatum: Höst 2024 - Uppsala

Genus, natur och vetenskap

Med tanke på det inflytande naturvetenskap och olika berättelser om "naturen" har i samhället är det nödvändigt dels att undersöka hur föreställningar om natur och vetenskaplig kunskap produceras, dels att kritiskt granska det som produceras i den vetenskapliga kunskapsprocessen. Kursens huvudfokus är att undersöka hur makt fungerar och opererar i olika konstruktioner av "vetenskap" och "natur".

Kursen tar sin utgångspunkt i att vetenskap och natur inte är givna ting eller begrepp, utan föremål för sociala processer och kulturella normer. Det är därför nödvändigt att undersöka hur sociala och kulturella värden påverkar vetenskapliga traditioner, hur vetenskaplig kunskap produceras, och konsekvenserna av det som produceras genom olika vetenskapliga metoder och teorier.

Med hjälp av tvärvetenskapliga genusstudier och feministiska teorier och angreppssätt introducerar kursen dig till en rad historiska och samtida debatter om hur natur och vetenskaplig kunskap konstrueras och konsekvenserna av detta. Du uppmuntras sedan att granska, problematisera och tillämpa dessa perspektiv i förhållande till varandra såväl som på olika samtida frågor.

Förkunskaper

Kandidatexamen

Uppsala universitet

Välkommen till Uppsala universitet

Välkommen till Uppsala universitet Uppsala universitet är ett internationellt välkänt forskningsuniversitet med vetenskapens och utbildningens utveckling i fokus. Universitetet främjar utveckling och innovation genom en aktiv roll i samhället. Utbildningar på Uppsala Universitet Uppsala universitet har ett stort utbildningsutbud på...


Läs mer om Uppsala universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Uppsala universitet


Recensioner

Det finns inga recensioner för Genus, natur och vetenskap

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön