Geografi A - samhälle och natur i förändring

Uppsala universitet
Sammanfattning
Fristående kurser (grundnivå)
Uppsala
30 hp
Heltid
Klassrum
Startdatum: Vår 2025 - Uppsala
Sista ansökan: 2024-10-15

Geografi A - samhälle och natur i förändring

Vill du bidra till en hållbar samhällsutveckling med helheten i fokus? Och samtidigt bli allmänbildad på ett användbart sätt? Då ska du läsa det tvärvetenskapliga ämnet geografi!

Hur allt hänger ihopVärlden förändras just nu på ett snabbt och genomgripande sätt. Höjda havsnivåer, befolkningsökning, urbanisering och glaciäravsmältning är några exempel på processer som påverkar vår omvärld och den miljö vi är beroende av. Vi kan studera var och en av dessa processer för sig, eller utifrån ett visst perspektiv, till exempel ekonomens, geomorfologens, miljöjuristens eller antropologens. Samtidigt behöver samhället personer som analyserar hur alla de här processerna "hänger ihop".

Det är här geografen kommer in! Geografi handlar om att studera samband - mellan samhälle och natur, mellan olika platser på jorden och mellan olika processer på jordytan, som klimatförändring, migration och resurskonflikter. Geografen kan svara på frågor om var saker tenderar att hända (som till exempel jordskred, fattigdom eller urbanisering), varför de händer just där, samt hur geografiska förhållanden möjliggör eller begränsar utvecklingen av samhälle och miljö - lokalt, regionalt och globalt.

Tre temanKursen breddar och fördjupar dina kunskaper inom tre områden av särskild betydelse för samspelet mellan människa och miljö:- Befolkningsgeografi, inklusive demografi och migration- Urbanisering och hållbar stadsutveckling- Naturgeografi, inklusive jordens klimatsystem och naturresurser.

Varierande undervisningsformerFörutom föreläsningar och seminarier innehåller kursen exkursioner, fältarbete, dataövningar och laborationer. Kursen ger också en grundläggande introduktion till geografiska informationssystem (GIS), ett verktyg och en metod som används på allt fler arbetsplatser för att analysera samband mellan olika processer i vår omvärld.

Forsatta studier i geografiKursen ger behörighet till Geografi B - makt, resurser och miljö i en globaliserad värld (30 hp), men kan även läsas som ett användbart komplement till studier i andra ämnen.

Observera att Geografi A övelappar med följande kurser: 8 miljarder människor - demografi och migration i tid och rum (7,5 hp); Stadens dragningskraft - urbanisering och hållbar utveckling (7,5 hp); Naturgeografi (15 hp).

Karriär

Geografiska kunskaper och färdigheter behövs inom samhällsplanering, offentlig förvaltning, näringsliv, miljöövervakning, internationellt utvecklingsarbete och andra områden med fokus på bland annat hållbar utveckling, välfärd, riskbedömning och resursfrågor.

Förkunskaper

Grundläggande behörighet

Uppsala universitet

Välkommen till Uppsala universitet

Välkommen till Uppsala universitet Uppsala universitet är ett internationellt välkänt forskningsuniversitet med vetenskapens och utbildningens utveckling i fokus. Universitetet främjar utveckling och innovation genom en aktiv roll i samhället. Utbildningar på Uppsala Universitet Uppsala universitet har ett stort utbildningsutbud på...


Läs mer om Uppsala universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Uppsala universitet


Recensioner

Det finns inga recensioner för Geografi A - samhälle och natur i förändring

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön