Sök utbildning 👉
Fristående kurser (grundnivå)

Geografi B - makt, resurser och miljö i en globaliserad värld

Uppsala universitet, i Uppsala
Längd
30 hp
Utbildningstakt
Heltid
Nästa startdatum
Vår 2025 se detaljer
Sista ansökan
Sista ansökan: 2024-10-15
Utbildningsform
Klassrum
Längd
30 hp
Utbildningstakt
Heltid
Nästa startdatum
Vår 2025 se detaljer
Sista ansökan
Sista ansökan: 2024-10-15
Utbildningsform
Klassrum

Geografi B - makt, resurser och miljö i en globaliserad värld

Jorden består av ett lapptäcke av platser med skilda förutsättningar för bosättning, markanvändning och näringsliv. Denna geografiska variation är en anledning till att handel och globalisering uppstår, men också till territoriella anspråk, gränsdragningar och konflikter. Det är också en anledning till att olika samhällen är olika sårbara, till exempel i förhållande till den globala uppvärmningen och dess miljökonsekvenser.

Den här kursen fördjupar dina kunskaper om den geografiska variationens betydelse för ekonomisk utveckling, geopolitik och internationella relationer, samt för samhällets sårbarhet. Den utvecklar din förmåga att göra tvärvetenskapliga fältstudier och riskanalyser, samt att använda geografiska informationssystem (GIS) i projektsammanhang.

Fyra temanKursen blandar teoretiska och praktiska moment inom fyra områden:- Politisk geografi, inklusive geopolitik- Ekonomisk geografi- Geografisk riskanalys- Fältarbete, inklusive geografiska informationssystem (GIS)

Varierande undervisningsformerFörutom föreläsningar och seminarier innehåller kursen exkursioner, fältarbete och laborationer, inklusive projektarbete med geografiska informationssystem (GIS).

Fortsatta studier i geografiKursen ger behörighet till Geografi C (30 hp).

Observera att Geografi B - makt, resurser och miljö i en globaliserad värld överlappar helt eller delvis med Politisk geografi - makt, territorium, identitet (7,5 hp) och Ekonomisk geografi (15 hp).

KarriärGeografiska kunskaper och färdigheter behövs inom samhällsplanering, offentlig förvaltning, näringsliv, miljöövervakning, internationellt utvecklingsarbete och andra områden med fokus på bland annat hållbar utveckling, välfärd, riskbedömning och resursfrågor.

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Vår 2025

  • Klassrum
  • Uppsala
  • Sista ansökan: 2024-10-15

Förkunskaper

Geografi A, 30 hp
Uppsala universitet

Välkommen till Uppsala universitet

Välkommen till Uppsala universitet Uppsala universitet är ett internationellt välkänt forskningsuniversitet med vetenskapens och utbildningens utveckling i fokus. Universitetet främjar utveckling och innovation genom en aktiv roll i samhället. Utbildningar på Uppsala Universitet Uppsala universitet har ett stort utbildningsutbud på...

Läs mer om Uppsala universitet och visa alla utbildningar

Highlights