Historia i praktiken: Berättande och historiebruk

Uppsala universitet
Sammanfattning
Fristående kurser (grundnivå)
Uppsala
7.5 hp
Deltid
Klassrum
Startdatum: Höst 2024 - Uppsala

Historia i praktiken: Berättande och historiebruk

Kursen behandlar användandet av historia både inom och utom universiteten. Inledningsvis tematiseras olika teoretiska perspektiv på historiska berättelser, historiebruk och värdet av historia, från Nietzsche till vår tid. Men kursens tyngdpunkt ligger på mer praktiska övningar. Härvidlag tar vi vår utgångspunkt i det offentliga historieberättande och historiebruk som hela tiden pågår i samhället och formar föreställningsvärldar och tänkesätt.

På kursen ska vi träna förmågan att upptäcka och analysera både explicita och implicita historiska berättelser i nutid och dåtid. Vi tar upp flera samtidsaktuella fallstudier, till exempel berättelser om Europa, om modern samhällsutveckling och om ekonomin. Ett viktigt inslag är analysen av olika berättelser om samma fenomen. Här tematiseras också frågor om hur man kan skapa historiska framställningar med utgångspunkt i värderingar utan att kompromettera vetenskapliga krav. Syftet med kursen är att träna praktiska färdigheter som är värdefulla för såväl arbetet med kandidat- och masteruppsatser som för samhällsengagemang och arbetsliv.

Kursen ingår i Historikerprogrammet, men är också tänkt för andra historiestuderande efter B-nivå. Kursen är en av fyra kurser som kompletterar varandra och ger en hel termins fördjupning i centrala färdigheter för studerande i historiska ämnen:- Historia i praktiken: Materiell kultur (ges av historiska institutionen)- Historia i praktiken: Berättande och historiebruk (ges av institutionen för idéhistoria)- Historia i praktiken: Statistik i samhället (ges av institutionen för idéhistoria)- Historia i praktiken: Kunskap och politik (ges av ekonomisk-historiska institutionen)

Förkunskaper

90 hp varav 60 hp ekonomisk historia, historia eller idéhistoria eller 60 hp från Historikerprogrammet.

Uppsala universitet

Välkommen till Uppsala universitet

Välkommen till Uppsala universitet Uppsala universitet är ett internationellt välkänt forskningsuniversitet med vetenskapens och utbildningens utveckling i fokus. Universitetet främjar utveckling och innovation genom en aktiv roll i samhället. Utbildningar på Uppsala Universitet Uppsala universitet har ett stort utbildningsutbud på...


Läs mer om Uppsala universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Uppsala universitet


Recensioner

Det finns inga recensioner för Historia i praktiken: Berättande och historiebruk

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön