Sök utbildning 👉
Fristående kurser (grundnivå)

Introduktion till HVAC- och HVDC-kabelsystem

Längd
10 hp
Utbildningstakt
Deltid
Nästa startdatum
Vår 2025 se detaljer
Sista ansökan
Sista ansökan: 2024-10-15
Utbildningsform
Distans
Längd
10 hp
Utbildningstakt
Deltid
Nästa startdatum
Vår 2025 se detaljer
Sista ansökan
Sista ansökan: 2024-10-15
Utbildningsform
Distans

Introduktion till HVAC- och HVDC-kabelsystem

Kursen ger en introduktion till HVAC- och HVDC-kabelsystem samt generella principer med elektrisk transmission. De grundläggande ekvationerna för växelspänning och likspänning samt kretselementen (ström, spänning, resistans, kapacitans, induktans) kommer att gås igenom. Dessa används för att göra förenklade beskrivningar av elektriska system. Beräkningar av effektöverföring, ström och spänning samt analys av fasvinkeländringar förklaras.

Vid elektrisk energiöverföring (så kallad transmission av elektrisk energi) behandlas två alternativ i kursen; luftledning eller kabelsystem. Företrädesvis behandlas system med spänningar högre än 72,5 kV. De ingående delarna i ett HVAC- och HVDC-kabelsystem behandlas. Det gör även kabelsystemens uppbyggnad, konstruktion och egenskaper samt hur dessa används i olika miljöer, såsom markförlagda kabelsystem, kabelsystem för tätorter och kabel i vatten (sjökabel).

För- och nackdelar med de olika överföringssystemen kommer att belysas och diskutera, så även lagkrav, ekonomi, miljöbelastning, mänsklig påverkan, hållbarhet, säkerhet med mera är också viktiga delar för helheten.

Distanskursens upplägg: Kursen är helt webbaserad och all undervisning sker på distans. Föreläsningar ges i realtid via Zoom och närvaro via internetuppkoppling krävs vid seminarier samt andra examinerande moment. Tillgång till dator med högtalare, mikrofon, kamera och internetuppkoppling krävs för att följa kursen.

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Vår 2025

  • Distans
  • Distans
  • Sista ansökan: 2024-10-15

Förkunskaper

Fysik 2 och Matematik 3c/Matematik D
Uppsala universitet

Välkommen till Uppsala universitet

Välkommen till Uppsala universitet Uppsala universitet är ett internationellt välkänt forskningsuniversitet med vetenskapens och utbildningens utveckling i fokus. Universitetet främjar utveckling och innovation genom en aktiv roll i samhället. Utbildningar på Uppsala Universitet Uppsala universitet har ett stort utbildningsutbud på...

Läs mer om Uppsala universitet och visa alla utbildningar

Highlights