Konstens ursprung: natur eller kultur?

Uppsala universitet
Sammanfattning
Fristående kurser (grundnivå)
Uppsala
7.5 hp
Heltid
Klassrum
Startdatum: Höst 2024 - Uppsala

Konstens ursprung: natur eller kultur?

I vilken utsträckning ska konsten ses som en sociokulturell produkt och i vilken utsträckning ska den ses som ett instinktivt uttryck för vår mänskliga natur? Vi angriper de centrala frågeställningarna tvärvetenskapligt, det vill säga inte bara från ett filosofiskt perspektiv utan även med hjälp av antropologi, evolutionsteori, psykologi och neurologi. Vi undersöker bland annat följande frågor: hur, om alls, kan empiriska data bidra till vår förståelse av varför konsten finns och spelar en viktig roll i våra liv? Har konsten en särskild kognitiv funktion eller är den endast en så kallad biprodukt? Vad kan grottkonsten lära oss om utvecklingen av vår förmåga att tänka symboliskt?

Kursen samläses av studenter på grundnivå och avancerad nivå. Examinationskraven är högre för studenter på avancerad nivå än för studenter på grundnivå.

Förkunskaper

60 hp inom humaniora/samhällsvetenskap

Uppsala universitet

Välkommen till Uppsala universitet

Välkommen till Uppsala universitet Uppsala universitet är ett internationellt välkänt forskningsuniversitet med vetenskapens och utbildningens utveckling i fokus. Universitetet främjar utveckling och innovation genom en aktiv roll i samhället. Utbildningar på Uppsala Universitet Uppsala universitet har ett stort utbildningsutbud på...


Läs mer om Uppsala universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Uppsala universitet


Recensioner

Det finns inga recensioner för Konstens ursprung: natur eller kultur?

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön