Kris och omdöme

Uppsala universitet
Sammanfattning
Fristående kurser (avancerad nivå)
Uppsala
7.5 hp
Heltid
Klassrum
Startdatum: Vår 2025 - Uppsala
Sista ansökan: 2024-10-15

Kris och omdöme

Vi lever idag i en tid som kan beskrivas som överbelastad av kriser: humanitära kriser, hälsokriser, miljökriser, finanskriser, till och med epistemiska kriser (såsom till exempel ekokammare).

Den ständiga strömmen av katastrofer (orkaner, översvämningar, torka, skogsbränder) som vi har bevittnat, speciellt under de senaste årtiondena, har fått vissa att fråga sig om framgångsrikt arbete för att begränsa klimatförändringar är förenligt med demokratiska beslutsprocesser. För att citera en underrubrik till en artikel i tidskriften Foreign Policy: "Elected officials work through compromise, but a warming planet waits for no one".

Filosofer som Hannah Arendt och Ortega y Gasset har betonat att skillnaden mellan en kris och en katastrof är just att den senare är en konsekvens av att man inte hanterar den förra på ett adekvat sätt.

Det antika grekiska verbet krinein betyder "att bedöma och fatta ett beslut". Substantivet krisis betyder "bedömning" eller "beslut". Det som gör en kris kritisk är alltså inte att den kräver omedelbara åtgärder, utan att den först och främst kräver ett beslut som bygger på grundliga överväganden inför stora faror och betydande ovisshet. Om det inte finns tid för eftertanke och kritisk diskussion, kommer inte något val som görs att, strikt talat, vara en "bedömning", utan bara en respons eller en reaktion. På den här kursen kommer vi att undersöka sambandet mellan trängande predikament, förmågan till djupgående reflektion och villkoren för beslutsfattande på goda grunder i en situation när såväl handling som passivitet har potentiellt omvälvande och oåterkalleliga återverkningar.

Förkunskaper

120 hp, varav minst 90 hp i ett ämne inom Historisk-filosofiska, Samhällsvetenskapliga, Språkvetenskapliga, Juridiska, Teologiska eller Utbildningsvetenskapliga fakulteten, inkl. minst 15 hp i ett självständigt arbete

Uppsala universitet

Välkommen till Uppsala universitet

Välkommen till Uppsala universitet Uppsala universitet är ett internationellt välkänt forskningsuniversitet med vetenskapens och utbildningens utveckling i fokus. Universitetet främjar utveckling och innovation genom en aktiv roll i samhället. Utbildningar på Uppsala Universitet Uppsala universitet har ett stort utbildningsutbud på...


Läs mer om Uppsala universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Uppsala universitet


Recensioner

Det finns inga recensioner för Kris och omdöme

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön