Politisk filosofi

Uppsala universitet
Sammanfattning
Fristående kurser (grundnivå)
Uppsala
7.5 hp
Heltid
Klassrum
Startdatum: Vår 2025 - Uppsala
Sista ansökan: 2024-10-15

Politisk filosofi

Inom normativ politisk filosofi studeras frågor om hur, moraliskt sett, vi bör organisera våra samhällen. En grundläggande fråga är om vi bör utforma samhälleliga institutioner och lagar så att de maximerar välfärden, eller om rättvisan har prioritet framför sådana mål. Om rättvisan inte kan reduceras till nyttomaximering, vad kräver den då? Motiverar rättvisan en jämlik fördelning av resurser, och bör staten därför ägna sig åt beskattning och omfördelning? Eller är skatt i själva verket att jämföra med stöld, och en rättvis fördelning den som är resultatet av en fri marknad?

Kursen behandlar dessa grundläggande frågor om den distributiva rättvisans natur, samt närliggande frågor om frihet, rättigheter, och statens legitima funktioner.

Kursen eller delar av kursen kan komma att ges på engelska.

Förkunskaper

Grundläggande behörighet

Uppsala universitet

Välkommen till Uppsala universitet

Välkommen till Uppsala universitet Uppsala universitet är ett internationellt välkänt forskningsuniversitet med vetenskapens och utbildningens utveckling i fokus. Universitetet främjar utveckling och innovation genom en aktiv roll i samhället. Utbildningar på Uppsala Universitet Uppsala universitet har ett stort utbildningsutbud på...


Läs mer om Uppsala universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Uppsala universitet


Recensioner

Det finns inga recensioner för Politisk filosofi

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön