Politisk geografi - makt, territorium, identitet
Politisk geografi handlar om förhållandet mellan makt och geografi. Du kommer i kontakt med politisk geografi oftare än du kanske tror!
Till exempel när du ser nyhetsflödet i din mobil - om krig, nationalism, främlingsfientlighet eller om konflikter kring viktiga naturresurser som vatten. Eller när du lyssnar på en debatt om motsättningar mellan stad och landsbygd. Eller när du ser kartan över hur väljare i olika delar av landet röstat i det senaste valet. I varje exempel har plats, territorium och gränser, och frågan om vem som bestämmer över dessa, en central roll. De handlar också om idetitet och hur identiteter förknippas med specifika platser eller territorier.
På den här kursen lär du dig:- om relationen mellan territorium, makt och identitet, och hur den utmanas i olika sammanhang- om geopolitik och internationella relationer- att analysera och kritiskt reflektera över hur aktörer på internationell, nationell och lokal nivå utnyttjar och omformar platser, gränser och territorier för att uppnå politiska mål.
Kunskaper inom politisk geografi är viktiga för beslutsfattare inom olika områden så som förvaltning, företagande och internationella relationer. De är också användbara för dig som vill förstå aktuell geopolitik, politiska rörelsers framväxt eller konflikter kring ägande och exploatering av naturresurser.
Observera att kursen ingår i kurspaketet Samhällsgeografi B samt som delkurs i kursen Geografi B - makt, resurser och miljö i en globaliserad värld (30 hp).
Kommande starter
Förkunskaper
Välkommen till Uppsala universitet
Välkommen till Uppsala universitet Uppsala universitet är ett internationellt välkänt forskningsuniversitet med vetenskapens och utbildningens utveckling i fokus. Universitetet främjar utveckling och innovation genom en aktiv roll i samhället. Utbildningar på Uppsala Universitet Uppsala universitet har ett stort utbildningsutbud på...