Sårbar evidens: Tilltro och misstro till medicinsk kunskap

Uppsala universitet
Sammanfattning
Fristående kurser (avancerad nivå)
Uppsala
7.5 hp
Deltid
Klassrum
Startdatum: Vår 2025 - Uppsala
Sista ansökan: 2024-10-15

Sårbar evidens: Tilltro och misstro till medicinsk kunskap

Frågor om medicinsk kunskap är högaktuella inom både vetenskaplig och allmän debatt. Medicinskt vetande är en central del av hur den samtida människan förstår och relaterar till sig själv; det ligger till grund för viktiga områden för politisk styrning, och är kopplat till betydelsefulla ekonomiska intressen. De senaste årens coronapandemi med diskussioner om smittspridning, dödlighet och motåtgärder har bidragit till att ytterligare sätta medicinskt vetande i fokus för den breda allmänheten och dagspolitiken. Denna utveckling visar tydligt hur medicinsk kunskap är intimt sammanflätad med politiska, sociala och kulturella processer. Kursen belyser på ett tvärvetenskapligt sätt den medicinska kunskapens samhällsroll.

Kursen ger också en fördjupning i centrala frågor i skärningspunkten mellan medicin och samhälle: om demokratisering av kunskap, tillit, misstro och beslutsfattande. Den tillhandahåller analytiska tolkningsverktyg för att förstå såväl framväxten av medicinsk kunskap som dess implementering och mottagande, både på lokal och global nivå.

Kursen belyser också epistemologiska och sociopolitiska frågor relaterade till evidensbaserad medicin och folkhälsa. Kursen analyserar olika folkhälsokriser, som HIV, EBOLA eller COVID-19 och är uppbyggd kring konkreta etnografiska exempel och på så sätt ger både en historisk och antropologisk förståelse av medicinsk kunskap i sitt sammanhang.

Kursen riktar sig till studenter på master- och doktorandnivå inom humaniora, samhällsvetenskap, och medicinska vetenskaper med ett intresse för medicinsk humaniora, den medicinska kunskapens historia, dess mottagande och tillämpning, samt hur sociala och kulturella aspekter samspelar med medicinsk kunskap.

Förkunskaper

Kandidatexamen eller motsvarande

Uppsala universitet

Välkommen till Uppsala universitet

Välkommen till Uppsala universitet Uppsala universitet är ett internationellt välkänt forskningsuniversitet med vetenskapens och utbildningens utveckling i fokus. Universitetet främjar utveckling och innovation genom en aktiv roll i samhället. Utbildningar på Uppsala Universitet Uppsala universitet har ett stort utbildningsutbud på...


Läs mer om Uppsala universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Uppsala universitet


Recensioner

Det finns inga recensioner för Sårbar evidens: Tilltro och misstro till medicinsk kunskap

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön