Assistentlinjen - utbildning

Vadstena folkhögskola
Sammanfattning
Folkhögskola
Vadstena
1 år
Heltid
CSN-berättigad

Assistentlinjen - utbildning

Assistent i stöd, skola och omsorg är en processinriktad omsorgsutbildning för dig som vill arbeta med människor. Drömmer du om en yrkesroll som elevassistent, resurspedagog, personlig assistent, stödperson eller boendestödjare? Då är detta assistentutbildningen för dig!

Kursens mål

Att ge den studerande en bred pedagogisk och metodisk grund, så att den studerande i sin roll som assistent ska kunna arbeta lösningsfokuserat och på ett socialt hållbart sätt, där samspelet mellan individer står i centrum.

Innehåll

  • Psykiatri – du läser om neuropsykiatriska diagnoser och inlärningssvårigheter.
  • Psykologi 1 - du läser om de olika psykologiska synsätten; psykodynamiska, behaviorismen, KBT, socialpsykologi m.fl.
  • Lågaffektivt bemötande – här får du med dig en grundlig och gedigen verktygslåda med arbetssätt och metoder för att arbeta lösningsfokuserat inom samtliga områden vid problemskapande beteende vid utvecklingsmässiga funktionsvariationer.
  • Beteendevetenskap – här arbetar du med gruppdynamik, grupprocesser och samtalsmetodik.
  • Samtalsmetoder ”Compassionfokuserad träning (CFT)”, ”Non violence communication (NVC)”och ”Motiverande samtal (MI)”
  • Dramapedagogik – här arbetar du process och personlighetsinriktat med kreativa metoder för problemlösning med fallbeskrivningar utifrån kurslitteratur och egna erfarenheter.
  • Socialpedagogik – här får du kunskap om bl.a sociala problem såsom utanförskap och delaktighet. Du får också kunskap om LSS och socialtjänstlagen.
  • Samhällshistoria – här får du en historisk överblick hur omsorgen om personer med funktionsvariationer har förändrats med tiden. Du får också kunskap om olika lagstiftningar.
  • Yrkesetik – här lär du dig ett medvetet och reflekterande förhållningssätt. Du arbetar med bl.a KASAM och värdegrundsetik.
  • Anatomi, fysiologi och ergonomi – här lär du dig om kroppen och hjärnans funktioner och dysfunktioner, samt olika fysiska och kognitiva hjälpmedel inom LSS.
  • 4 veckors praktik
  • Fördjupningsarbete om NP-diagnoser

Förkunskaper

För att studera på folkhögskola ska du fylla minst 18 år det år studierna påbörjas.

Det är viktigt att du skickar in kopior på betyg, intyg och telefonnummer till en referens (ej släkting eller vän) innan antagningsintervjun.

Kostnader

Undervisningen är kostnadsfri och ger dig rätt till studiestöd från CSN. Du måste betala för kost och vissa andra kringkostnader såsom studiematerial. Kurslitteraturen uppgår till en kostnad om ca 1000 kr.

Vadstena folkhögskola

Mellan klostermark och Vätternvågor

Vadstena folkhögskola är en bildningsplats, en mötesplats och en andlig plats. Du som kommer till oss ska få kunskap i de specifika ämnen du valt, möjlighet att utvecklas genom möten med andra människor och få kulturella upplevelser av olika slag....


Läs mer om Vadstena folkhögskola och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Vadstena folkhögskola

Lasarettsgatan 9
592 30 Vadstena

Recensioner

Det finns inga recensioner för Assistentlinjen - utbildning

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön