Hjälp oss att utse Sveriges bästa studentstad 2024 genom att göra en kort undersökning (1 min) 🎓

Utbildning till personlig assistent

Vill du göra verklig skillnad i en annan människas liv? Plugga till personlig assistent och du får jobba med att hjälpa människor leva sitt bästa liv. Det kan handla om vardagliga saker som att handla, hjälp att studera eller delta i fritidsaktiviteter. 
Visar 1-10 av 10 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
Visar 1-10 av 10 träffar
 

Att jobba som personlig assistent

När du jobbar som personlig assistent fungerar du som ett stöd för personer med funktionshinder. Dina uppgifter kan variera beroende på kund, men utgörs i stora drag av att hjälpa personen med vardagliga aktiviteter. Personen kan behöva hjälp med att ta sig upp ur sängen, laga frukost, gå på en promenad eller att vara förälder. Du hjälper även personen att utöva sina fritidsintressen vilket innebär att du kommer få testa på olika aktiviteter under din karriär som personlig assistent. Som sagt beror dina arbetsuppgifter helt på brukarens förutsättningar, önskemål och behov. 

Det är viktigt att du som personlig assistent engagerar dig i personen du hjälper. Det innebär att du ställer frågor för att förstå och säkerställa hur personen vill ha det snarare än att du bara förutsätter. En person kan behöva hjälp med att laga mat medan en annan exempelvis kan behöva hjälp med att ta sig till olika aktiviteter. Oavsett så är det ditt jobb att förstå vad personen behöver och hur du underlättar på bästa sätt. Ingen dag är den andra lik och arbetstider och arbetsplatser kan variera från kund till kund. 

Vad krävs för att jobba som personlig assistent

Det finns olika vägar att gå för att bli utbildad personlig assistent. En bra grund är att läsa vård- och omsorgsprogrammet på gymnasiet, men har du redan tagit din gymnasieexamen kan du välja att läsa en personlig assistentutbildning på folkhögskola, komvux eller hos privata anordnare. Det är även meriterande med erfarenhet inom vården. Vägar att gå för att bli personlig assistent är alltså: 

  • läsa vård- och omsorgsprogrammet på gymnasiet
  • läsa personlig assistent utbildning på komvux, folkhögskola eller hos privat anordnare
  • ha andra meriterande erfarenheter (exempelvis erfarenhet inom vård eller familjemedlem med funktionshinder)

Läs till personlig assistent med en yrkesutbildning

Om du vill utbilda dig till personlig assistent är det vanligast att välja en yrkesutbildning. Standardlängden för en personlig assistentutbildning är 1 år, beroende på i vilken takt du väljer att läsa. Utbildningen är väldigt bred och du får kunskaper inom allt från specialpedagogik och socialpedagogik till psykologi och etik – ämnen som du kan ha nytta av hela ditt liv. Det ingår även en eller flera praktikperiod(er) för att du ska känna dig så redo som möjligt när det är dags att börja arbeta. 

Läs en personlig assistent utbildning på distans 

Vill du ha mer kontroll över upplägget av dina studier? Då kan du läsa en personlig assistent utbildning på distans. Att läsa på distans innebär större kontroll över vilken takt du studerar i. Inlämningar och seminarium är dessutom ofta mer flexibla och du kan välja varifrån du vill studera. Det är perfekt för dig som vill studera vid sidan av ditt jobb eller för dig som är förälder.

Jämför dina favoriter
Jobb & Lön

Vi vet vad du kommer att få i lön - Vet du?

Ta reda på vad du kan tjäna efter din utbildning och hur jobbutsikterna i din bransch ser ut.

Till Jobb & Lön

Testa dig själv

Svårt att ta ett beslut?

Räta ut dina största frågetecken med vårt utbildningstest.

Testa dig själv