Allmän kurs - Barn och ungdom
Läs in gymnasiet - inriktning: barn och ungdom
Allmän kurs är till för dig som vill läsa in eller komplettera din gymnasiebehörighet, komvux är inte enda vägen att gå för att läsa in olika behörigheter.
Är du intresserad av att jobba med barn och ungdomar? Det kan du välja Allmän kurs med profil barn och ungdom på Värnamo Folkhögskola.
Den här profilen passar dig som i framtiden är intresserad av att studera vidare till t.ex. förskollärare, lärare, behandlingspedagog, fritidspedagog eller fritidsledare. Då ger Allmän kursen med profil barn och ungdom dig många användbara kurser.
Läs 1, 2 eller 3 år
Hur länge du läser allmän kurs beror på dina tidigare förkunskaper. Du kan läsa ett, två eller tre år. För full studiekurs läser du 20 timmar i veckan. Sju timmar i veckan läser du profilämnet, övriga 13 timmar läser du behörighets- och tillvalsämnen.
Individuell studieplan
När du börjar på allmän kurs hos Värnamo folkhögskola kommer du och din klassföreståndare att göra upp en individuell studieplan som är anpassad för dig. Du väljer att läsa de kurser som du saknar godkända gymnasiebehörigheter i eller behöver repetera.
På Värnamo folkhögskola erbjuds:
- Svenska Grund, 1, 2, 3
- Svenska som andra språk Grund, 1, 2, 3
- Engelska G + 5, 6, 7
- Matematik G, 1, 2, 3, 4, 5
- Samhällskunskap 1, 2
- Naturkunskap 1, 2
- Historia 1, 2
- Religionskunskap 1, 2
Dina önskemål i centrum
Skolan erbjuder också ett antal tillvalsämnen som bild och form, fritt skrivande, photoshop, fri läsning, egen träning, och motion. Dessa kan variera något år från år. Värnamo folkhögskola försöker att i så stor utsträckning som möjligt tillgodose dina önskemål.
Kommande starter
Innehåll - Allmän linje - Barn och ungdom
Psykologi
Du läser det som ingår i ingår i A- kursen med betoning på utvecklingspsykologi. Efter genomgången godkänd kurs får du behörighet A.
Barn och ungdomars situation i Sverige och världen
I undervisningen undersöker ni hur situationen för barn med särskilda behov ser ut. Områden som bland annat tas upp är funktionshindrade barn, barn i kris och barn från familjer med sociala problem, kulturmöten.
Barn och ungdomslitteratur
Här får du möjligheter att studera och diskutera böcker och litteratur som är lämplig för barn och ungdomar i olika åldrar.
Skapande verksamhet
Under dessa lektioner jobbar du praktiskt med olika material och tekniker som lämpar sig för barn.
Drama
Här ägnar ni er bland annat åt olika samarbetsövningar och rollspel.
Prova-på-vecka
Under året får du chansen att komma ut i till exempel skola eller förskola för att lära mer. Du får själv ordna med praktikplats.
Ansökan och behörighet
Inga förkunskaper krävs
Ansökan görs via skolans hemsida.
Examen & Intyg
När du avslutat allmän kurs får du ett intyg på de behörigheter du läst in. I profilen ges ett särskilt intyg. Efter studierna på allmän kurs får du ett studieomdöme som du sedan kan använda när du söker till högskolan i en särskild kvotgrupp.
Omdöme
Omdömet ges i en skala från ett till fyra, med sju stycken möjliga omdömen. Det är en helhetsbedömning kring studieförmågan. I bedömningen ingår kriterier som att ta ansvar för sina studier, förmåga till analys och överblick, förbättring av kunskaper och färdigheter samt social kompetens.
Kontakta skolan för mer information!
Kostnader
Utbildningen är avgiftsfri och CSN berättigad. Men det tillkommer kostnader för kurslitteratur, material, studieresor, ca 3 000 kronor.
Bekräftelseavgift
300 kronor. Beloppet faktureras när du tackat ja till platsen och återfås på första fakturan.
Externatavgift
500 kronor/termin. Externatavgift betalar alla studenter som inte bor på skolans internat, vilken täcker in följande kostnader:
- Elevförsäkring
- 200 kopior av privat utskrift och undervisningskopior.
- Korta studieresor med skolans bilar inom kretsen av 50 km från skolan.
- Förmiddagsfika fredag.
- Höst-, jul- och sommarmiddag samt fika vid idrottsdagar.
Avgifter för mat och logi för dig som bor på internatet
Internat Bokullen 1050 kr/vecka och Internat Engsbo 1100 kr/vecka.
I internatkostnaden ingår:
- Frukost tisdag till fredag
- Lunch måndag till fredag
- Förmiddags- och eftermiddagsfika
Inackorderingen innefattar inte mat under veckoslut, lov, praktikveckor och kursuppehåll. Det finns kök på internatet där du kan laga mat på övrig tid.
Internetuppkoppling
Internetuppkoppling tillkommer i hyran, 100 kr/månad. Kan avbokas om du vill ha egen uppkoppling.
Gymavgift
100 kr/termin ger dig full tillgång till gymmet.
Gör en intresseanmälan
Välkommen till Värnamo Folkhögskola!
Värnamo Folkhögskola är mötesplatsen för studenter i olika åldrar, med olika erfarenheter från hela landet. Här får alla möjlighet att växa och visa respekt för varandra. Skolan erbjuder moderna utbildningslokaler, egen idrottshall och ett väldigt trivsamt internat. Här finns det...