Videoreportage
Fastighetsförvaltare
Utveckla framtidens hus! Gå en skräddarsydd YH-utbildning mot en bransch som drar åt både grön utveckling och samhällsbyggnad. Vill du ha ett varierat arbete och vara med och skapa affärsmässig och långsiktig förvaltning?
Komplex och utvecklande roll
Som fastighetsförvaltare har du det övergripande ansvaret för förvaltningen av en eller flera fastigheter samt ofta också personal. Du förvaltar, utvecklar och förädlar fastighetsbeståndet, leder och samordnar arbetet, du är kundorienterad och har god förståelse för sambanden mellan kostnader och intäkter. Då rollen kan se olika ut beroende på arbetsplats behövs en bred kompetens inom många olika kunskapsområden. En kompetens som branschen starkt efterfrågar.
Brist på personal i branschen
Fastighetsbranschen är under stark utveckling vilket skapar behov av färsk och modern kompetens. Utredningar pekar på ett mycket stort rekryteringsbehov av fastighetsförvaltare, främst till följd av pensionsavgångar, nyetableringar och nya lagar och kunskapskrav i branschen. Den nationella efterfrågan är stor vilket gör det möjligt att snabbt komma ut i arbete, både på din egen hemort och i övriga Sverige.
Bred YH-utbildning varvad med praktik
Rollen som fastighetsförvaltare är komplex. Du läser därför en lång rad olika kurser – från ekonomi med fastighetsinriktning till kommunikation, IT, fastighetsjuridik, ledarskap, fastighetsteknik och miljöhantering. Samverkan med branschen under studietiden är avgörande för hela utbildningen. Genom din LIA (lärande i arbete) knyter du tidigt kontakter med yrkesverksamma i branschen och skaffar dig erfarenhet och kunskap som ofta leder till jobb direkt efter avslutad YH-utbildning.
Det är viktigt att du som förvaltare behärskar Excel. Därför får du under hela din utbildning hos oss fri tillgång till Learnesys onlinekurs i Excel.
Omväxlande jobb med flexibilitet
Att jobba som fastighetsförvaltare passar dig som vill ha ett omväxlande och flexibelt yrke där kontakt med människor i branschen är en stor del av vardagen. För att lyckas i rollen bör du också vara noggrann, kvalitetsmedveten och ha ett öga för service och att vilja bygga nya, men också vårda nuvarande kundrelationer. Då branschen innefattar både bostäder, kontor och kommersiella fastigheter finns många vägar att välja i ditt framtida yrkesliv.
Efter utbildningen
Efter utbildningen har du kompetenser för att:
-
bedöma rimligheten i teknikval samt iaktta tekniska aspekter i upphandlingar
-
upprätta investeringskalkyler, ta fram beslutsunderlag inför investeringar, planera och genomföra förhandlingar, ta fram marknadsplaner, enklare värderingar
-
använda lagar, förordningar och regelverk som stämmer överens med aktuella uppgifter, samt bedöma vilka risker företaget tar utifrån aktuell lagstiftning
-
grundläggande program och fastighetssystem
-
agera istället för att reagera i besvärliga situationer
-
argumentera för fastighetsbranschen och dess intressen och ansvara för vad rollen kräver.
Så ansöker du
Du ansöker via Xenters webbplats och klickar på "ansök här" på utbildningen.
Behörighet
För att gå den här utbildningen ska du ha:
- Grundläggande yrkeshögskolebehörighet
- Matematik 2 a/b eller c/ Matematik B
- Svenska 2/ Svenska B / Svenska som andra språk 2
Examen & Intyg
Godkända studenter får ett examensbevis om 500 YH-poäng.
Kostnader
Utbildningen är avgiftsfri och studiemedelsberättigad (CSN).
Kursinnehåll
- Ekonomi med fastighetsinriktning, 50 p
- Examensarbete, 25 p
- Kommunikation och relationsutveckling, 25 p
- Fastighetsjuridik, 65 p
- Fastighetsrelaterad teknisk specialisering, 35 p
- LIA1 85 p och LIA 2, 70 p
- IT för fastighetsförvaltare, 25 p
- Fastighetsförvaltning, 40 p
- Ledarskap och personalansvar, 15p
- Affärsmanna- och entreprenörskap, 20 p
- Branschen i samhället, 20 p
- Miljö och hållbart byggande, 25 p
Gör en intresseanmälan
Xenter Botkyrka
Xenter Botkyrka är en spännande och unik plats där arkitektur och utrustning helt anpassats för utbildning inom IT, teknik, media, fastighet och grafisk verksamhet. Fokus ligger på att vara branschnära och därför används professionell utrustning för film/TV, animation, ljud, foto samt...