Laborant
Vad gör en laborant?
Vill du vara med och göra världen med säker och hållbar? Då är yrkesrollen som laborant något för dig! Som laborant med inriktning mot industrin genomför du mikrobiologiska och kemiska analyser, med fokus på säkerhet, kvalitét, utveckling och problemlösning. Vanliga uppgifter är att göra löpande mätningar och kontroller. Det kan handla om allt från att säkerställa att råvaror håller hög kvalité, utföra kvalitétstester av förpackningar och material, till att göra vattenmätningar och löpande underhåll av instrument.
Yrkesrollen som laborant är spännande och varierande, där det är viktigt att du är noggrann, strukturerad och analytisk. I utbildningen kommer du få fördjupade kunskaper i kemi, mikrobiologi, kommunikation och laboratoriematematik.
Efter utbildningen kan du arbeta som:
- Laborant
- Laborantassistent
- Laboratorietekniker
Jobbmöjligheter efter examen
Ny teknisk utveckling, pensionsavgångar och ett ökat fokus på klimat och miljö gör att allt fler verksamheter inom industriell tillverkning är i stort behov av laboranter med praktisk utbildning. Kompetensen efterfrågas i hela Sverige, från den lilla orten till storstadsregionerna. Framtidsutsikterna ser med andra ord ljusa ut för dig som väljer att utbilda dig till laborant!
Kommande starter
Varför välja YH Akademin?
Samarbete med branscher
Praktik/LIA
Distansutbildning med tillfällen på plats
Videoreportage
Förkunskaper
Grundläggande behörighet:
-
Har en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal vuxenutbildning
-
Alternativt har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i 1
-
Alternativt är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning
-
Alternativt genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen.
Särskilda förkunskaper:
Lägst betyget E/3/G i följande kurser eller motsvarande kunskaper:
Matematik 2
Naturkunskap 1b
Eller
Kemi 1
Matematik 2
Inte behörig?
Ingen fara! På yrkeshögskola finns det olika sätt att nå upp till behörighetskraven och gå utbildningen.
Reell kompetens
Saknar du fullständig gymnasieexamen eller de särskilda förkunskapskrav som behövs för den utbildning du vill läsa? Genom att ansöka med reell kompetens kan du på olika sätt visa att du har den kompetens som krävs. Det kan handla om kunskaper och erfarenhet som du fått genom yrkeserfarenhet, föreningsliv eller volontärarbete. Läs mer om hur du ansöker med reell kompetens på utbildningens hemsida.
Preparandkurs
Om du inte uppfyller de särskilda förkunskapskraven kan du läsa en preparandkurs. Detta är en webbaserad kurs som du läser i egen takt. Vid godkänd preparandkurs blir du behörig i ämnet du saknar. Se vilka preparandkurser vi erbjuder till denna utbildning på vår hemsida.
Ansök till utbildningen på YH Akademins hemsida!
Examen & Intyg
Utbildningen leder till yrkeshögskoleexamen.
Kostnader
Utbildningen är kostnadsfri och berättigar till studiemedel från CSN. De studerande står själva för t.ex. kurslitteratur och eventuella resor.
Gör en intresseanmälan
Välkommen till YH Akademin – störst i Sverige på yrkeshögskoleutbildningar på distans!
Vill du ta nästa steg i karriären eller utvecklas inom ditt yrke? Då är du på rätt plats! De senaste 25 åren har tusentals individer tagit sig vidare i karriären hos YH Akademin. Välj mellan ett brett utbud av utbildningar...