Fordonstekniker personbil el och hybrid – Nationell yrkesutbildning, gymnasienivå

Yrgo
Sammanfattning
Yrkeshögskola
Göteborg
1 år
Heltid
CSN-berättigad
Klassrum
Startdatum: September 2024 - Göteborg
Sista ansökan: 2024-06-25
Fordonstekniker personbil el och hybrid – Nationell yrkesutbildning, gymnasienivå

Fordonstekniker personbil el och hybrid – Nationell yrkesutbildning, gymnasienivå

Det här är en helt ny yrkesutbildning på gymnasienivå för vuxna som riktar sig till dig som redan har avslutat en fordonsteknisk utbildning, men som saknar kunskaper inom el och hybrid. Utbildningen ger spetskompetens om alternativa drivmedel, service och underhåll av moderna el- och elhybridfordon. Utbildningen är både teoretisk och praktisk, samt arbetsplatsförlagd genom kursen LIA (Lärande i arbete).

Förutom omställningen till eldrift av personbil sker en parallell utveckling inom autonoma och uppkopplade fordon. Sammantaget påverkar dessa förändringar i hög grad antalet sysselsatta i branschen och efterfrågan på rätt kompetens bland ny och befintlig personal är mycket stor. I takt med det krävs nya kompetenser för att arbeta professionellt som yrkesskicklig fordonstekniker.

Vad gör en fordonstekniker?

Fordonsbranschen genomgår just nu ett stort teknikskifte med både elektrifiering och digitalisering. Att arbeta som fordonstekniker för personbilar inom el och hybrid innebär ansvarsfullt service- och reparationsarbete, där det dessutom är viktigt att bemöta kunderna affärsmässigt, målgruppsanpassat och professionellt.

Tanken är även att du ska kunna certifieras för högvoltsarbete på den arbetsplats där du gör din praktik.

Förkunskaper

För att kunna bli antagen till nationell yrkesutbildning behöver du uppfylla vissa förkunskapskrav:

Grundläggande behörighet

Du behöver vara bosatt i Sverige och om du inte har gått klart gymnasiet behöver du fylla 20 år under året. Du behöver ha godkända betyg från grundskolan eller motsvarande utbildning eller på annat sätt visa att du har förutsättningar att klara utbildningen.

Särskilda förkunskaper

För att du ska kunna bedömas tillgodogöra dig den här utbildningen behöver du också ha godkända betyg eller dokumenterade kunskaper eller erfarenheter som motsvarar följande kurser:

  • Fordonsteknik introduktion (gymnasienivå)
  • Svenska (grundskolenivå)
  • Engelska (grundskolenivå)

Alternativt: 2 års yrkeserfarenhet på heltid som fordonsmekaniker.

Hälsoundersökning

Du behöver genomgå en hälsoundersökning (spirometritest) innan du går ut på LIA. Undersökningen görs på skolan och för att kunna arbeta i branschen måste du få godkänt resultat på testet. Har du astma kan det leda till att du inte blir godkänd. Observera att du inte kan gå denna utbildning om du har pacemaker eller andra livsuppehållande system. 

Kursinnehåll

  • El- och hybridfordon 1
  • El- och hybridfordon 2
  • LIA (en tredjedel av utbildningen)
  • Personbilar – basteknik
  • Personbilar – systemdiagnosteknik 1
  • Personbilar – systemdiagnosteknik 2
  • Personbilar – verkstad och elteknik

Studieupplägg och examen

Utbildningen genomförs på plats och omfattar 1 års studier på heltid (200 poäng). Undervisningen varierar mycket. Vi samarbetar tätt ihop med näringslivet och många av de föreläsare och handledare du stöter på under utbildningen kommer från branschen.

Samarbete med arbetslivet

Vi har ett tätt samarbete med flera företag och organisationer inom branschen, som bland annat deltar i utbildningens ledningsgrupp, tar emot studerande på LIA och håller i kurser. Utbildningen genomförs i samarbete med följande aktörer:

Bilia – Din Bil – Förenade Bil – Hedin Mobility Group – Mechanum – Motormännens Riksförbund – Mölnlycke Lack – Volvo Car Retail och Volvo Cars

Antagning och urval

Är det fler sökande som uppfyller förkunskapskraven än det finns platser gör vi ett urval för att avgöra vilka som blir antagna.

Hur görs urvalet?

Urvalet för denna utbildning gör vi baserat på betyg.

Antagningsbesked

Om du ansöker under ordinarie ansökningsperiod får du ditt antagningsbesked i juni. Gör du ensen ansökanfår du ditt antagningsbesked så snart vi har behandlat din ansökan.

Arbetsmarknad

Utbildningen genomförs på plats och omfattar 1 års studier på heltid (200 poäng). Undervisningen varierar mycket. Vi samarbetar tätt ihop med näringslivet och många av de föreläsare och handledare du stöter på under utbildningen kommer från branschen.

Yrgo

HITTA DIN FRAMTID HOS YRGO

En yrkeshögskoleutbildning ger dig precis den kompetens som arbetslivet efterfrågar. Välj bland vårt stora och breda utbud. Yrgo, högre yrkesutbildning Göteborg, är en del av utbildningsförvaltningen i Göteborgs Stad och har ett av Sveriges bredaste utbud av yrkeshögskoleutbildningar. Varje år...


Läs mer om Yrgo och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Recensioner

Det finns inga recensioner för Fordonstekniker personbil el och hybrid – Nationell yrkesutbildning, gymnasienivå

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön